Реклама / Ads
9| 17363 |28.06.2013 НОВИНИ

Темида срещу един от "Килърите" и адвокатите – 40:0

.
Водят Дачи в съда.
Върховният касационен съд потвърди 20-годишната присъда на Георги Петков – Дачи. Той е признат окончателно за виновен в опит за убийство на Ивайло Паунов – Джованито.
 
Съдебният състав е единодушен, че тъкмо Дачи стои зад атентата през 2005 година.

Покушението срещу Ивайло Паунов - Джованито беше в бар „Сохо” във Варна на 13 март 2005 година. Тогава със 7 куршума от „Калашников” беше прострелян Джованито, а 23-годишната тогава Михаела Мирчева бе ранена на 2 места в крака.

Друга присъда от 20 години затвор Дачи получи и за опит за убийството на скандалния плевенски бизнесмен Камен Балбузанов-Куката, който бе прострелян в местно заведение през ноември 2009 г.

Дачи е обвинен още за покушението над бившия общински съветник от "Атака" в Самоков Юри Галев.

Георги Петков влезе в полезрението на разследващите през август 2010 г., след като прокуратурата го обвини като стрелеца по Галев, дни след която той почина от раните си.

Заедно с Дачи тогава бяха задържани и смятаните основни фигури в бандата Петър Стоянов-Вожда, Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Васко Кеца и Методи Иванов. Свидетели разпознали Дачи, когато го показали по телевизията по време на мярката в Софийския апелативен съд.

Доскоро адвокатите на Дачи тръбяха из медиите, че целият процес е скалъпен, а клиентът им е света вода ненапита. Само че три инстанции се произнесоха категорично, че Георги Петков е автор на покушенията и трябва да излежи общо 40 години затвор.  

 

Дачи е първият от „Килърите”, който вече е с окончателни присъди. В скоро време предстои Варненския апелативен съд да се произнесе на втора инстанция за присъдите на „Килърите” издадени от Шуменския съд. Тези дни стана ясно, че съдия Луков, който произнесе в края на декември 2012 г. три доживотни присъди без право на замяна за три убийства на Петър Стоянов, известен като Сумиста, Васил Костов - Кеца  и Георги Вълев, е написал 760 стр мотиви. Това е рядка практика, но пък показва изключително професионално отношение към задълженията като съдия, коментираха за Фрог нюз водещи юристи.

 

В същото време стана ясно, че адвокати на подсъдимите по знаковото дело „Килърите” започват невиждана кампания срещу съдии и прокурори. Целта е да се внуши, че процесът е бил политически и поръчков. Защитниците са планирали поредица от интервюта и различни публикации в медиите, чрез които да атакуват присъдите на първа инстанция.

Ще припомним, че адвокат Розалина Апостолова си позволи още през първия ден на процеса в Шумен да сравни бандата на Сумиста с Васил Левски, което предизвика остри реакции в обществото.

 

Още преди година един от най-известните адвокати Илиан Василев, който бе сред защитниците на Георги Вълев се отказа от процеса. Негови близки споделиха по-късно, че топадвокатът разбрал, че няма как да постигне оправдателна присъда, за което настоявал Вълев, тъй като имало много и неоспороми доказателства за вината на клиента му. Самият Вълев се опита да лъже, че Василев бил притискан от разследващите да се откаже, но това се оказа нелепо съчинение. В крайна сметка Илиан Василев се оказа напълно прав и Вълев получи на първа инстанция доживотна присъда без право на замяна.

 

Сега е в ход нова кампания срещу магистрати с цел оневиняване на бандата „Килърите”. Този път обаче прокурори и съдии са решили да съдят всеки, който ги напада с откровени лъжи, обиди и манипулации като длъжностни лица, научи Фрог нюз. От друга страна магистратите смятат, че обществото окончателно ще разбере кои медии и с какъв мотив защитават обвинени в няколко убийства, мокри поръчки, рекет, палежи и побоища, без да обелват и дума за жертвите.

 

За голяма напрежение между обвиняеми и адвокати разказват близки до някои от "Килърите". Осъдените били бесни на защитниците си, на които плащали сериозни хоронари, а получили доживотни присъди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 5172 |18.06.2013 Кабаиванов зове за обединение на десницата . 11| 5562 |17.06.2013 Губим един милиард лева от ЕС заради общинската администрация . 33| 11276 |13.06.2013 Анелия Клисарова: Мукаддес Налбант е единият зам.-министър на образованието . 9| 5900 |03.06.2013 Националисти, кюрди и комунисти се обединяват срещу султанизма на Ердоган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads