Реклама / Ads
2| 5642 |15.03.2023 НОВИНИ

Теодор Ушев: Ако не харесвате нещо в изкуството, то не е за вас. Намерете вашето, ако не съществува - създайте го

.
Теодор Ушев
В своя профил в социалната мрежа Фейсбук световноизвестният аниматор и режисьор Теодор Ушев написа, че в изкуството въпросът за контекста е основен.
 

Ето пълния текст на публикацията на Теодор Ушев, в която той обяснява за контекста в изкуството:


В изкуството (не само съвременното), въпросът за контекста е основен. Така се случва, че в съвременния свят съществуват много паралелни действителности. Светът, в който живеете вие, не е непременно същият, в който съществува едно семейство в Хонк Конг.
Това, на което се смеем ние, не е никак смешно в Швейцария например. Това, което ви разплаква, оставя безразлични хората в Корея.


По времето, когато в България са снимали "Калин орела", оттатък Океана е имало вече "Бъсби Бъркли", "Отнесени от вихъра", "Капра", а Фриц Ланг е направил вече "Метрополис". Разликата е не само в начина на живот. Но и във възприятията, вкусовете...
Но днес, благодарение на тези устройства, които държим в ръцете, имаме достъп, прозорец към тях.


Преди Уеб3, за това е трябвало да купите вестник, да гледате документален филм - т.е. да положите усилие. Това, че не харесвате техният начин на живот, не значи, че имате право да съдите. Вие имате право да харесвате каквото искате. Но без да се опитвате да критикувате, да се подигравате, да обвинявате. В момента, в който пишете на стената на някого, че това, което той харесва е "боклук" - вие навлизате в личното му пространство.
Все едно влизате в дома му и казвате, че мебелите му са боклук, че не харесвате децата му, жена му. Той има право да ви изгони, нали така?


Така, когато в изкуството се появяват нови произведения, тенденции, имате два избора - или да се опитате да разберете, научите, да полюбопитствате, да влезете в контекста, в ситуацията, или деликатно да замълчите... Ако не харесвате нещо - значи то не е направено за вас. Намерете вашето изкуство, книга, филм. Ако той не съществува - създайте го. Или помогнете да бъде създадено. Така функционира света на изкуството.

 

Иначе, просто нищо ново няма да може да се случи - а изкуството се стреми към постоянно обновяване. Това става чрез грешки, сбъркани посоки, радикалност. Това, което днес е непонятно, авант-гард - утре може да стане масова култура. Ето процесът, обяснен елементарно, като за ФБ аудитория.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 3601 |12.03.2023 Теодора Димова: Нашият народ има сили за самостоятелно развитие без Русия . 3| 3779 |20.02.2023 Теодора Пеева: Гешев върши идеална работа на Борисов . 1| 4409 |18.01.2023 Бойко Станкушев: ”Нексо” няма да стигне до досъбедна фаза . 0| 4431 |04.01.2023 Почина журналистът Валя Ушева, майка на аниматора Теодор Ушев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads