Реклама / Ads
25| 3595 |12.03.2023 НОВИНИ

Теодора Димова: Нашият народ има сили за самостоятелно развитие без Русия

.
Източник: стопкадър, bTV
На Русия трябва да сме благодарни за Освободителната война, но не трябва да сме роболепни. В крайна смета ние сме издействали Съединението против нейната воля. Нашият народ има сили за самостоятелно развитие. Трябва да има баланс в нашето национално самочувствие – да не преминаваме нито в ксенофобия, нито в идолопоклонничество“.
 

Това каза в ефира на bTV Теодора Димова от известните български съвременни писатели и дъщеря на класика Димитър Димов.

 

 ”Комунистическата идеология беше проникнала много дълбоко в нашето общество. Тя беше прилепнала към психиката на българската душевност като ръкавица на ръка и когато задължителното изповядване на идеологията отпадна тя се превърна в манталитет”, добави Димова.

 

Писателката коментира решението за преместване на Паметника на Съветската армия. 

 

"Това е изглежда най-неврологичното място в държавата. Аз съм изключително радостна, че най-накрая има решение този грозен паметник, този паметник, който унизява националната ни свяст, да бъде премахнат и аз истински вярвам, че ще бъде така".

 

"Не само той, нашата страна е осеяна с подобни паметници и именно сега, когато почитаме 1 година от войната в Украйна е най-доброто време това да се случи, за да покажем по един категоричен, безпрекословен начин подкрепата си за Украйна", каза още Димова.

 

„Трябва да имаме открит и спокоен разговор за миналото, защото миналото е нещо, което ни тежи като товар. Ние се правим, че го няма, че можем да вървим спокойно, но започваме да вървим все по-бавно и накрая имам чувството, че ще блокираме и ще спрем. Затова един спокоен разговор за миналото, който преминава през премахване на тези паметници, е пътят да започнем да гледаме в една посока и разбира се това е в посока към Европа“, заяви Димова.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3773 |20.02.2023 Теодора Пеева: Гешев върши идеална работа на Борисов . 6| 6383 |11.10.2022 Радев се събуди! Деветима президенти, сред които и нашият, осъдиха избиването на цивилни в Украйна . 1| 2773 |20.09.2022 Гутериш пред Общото събрание на ООН: Нашият свят е в опасност и е парализиран . 0| 6695 |09.09.2022 Теодора Димова: Комунизмът се превърна в манталитет, днешните ни неудачи са с корени от преди 78 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads