Реклама / Ads
2| 2694 |12.03.2024 НОВИНИ

Радослав Бимбалов: Когато има оръжие, ако не си от страната на жертвата, ти си от страната на спусъка

.
Писателят и комуникационен експерт Радослав Бимбалов Източник: Стопкадър: YouTube
"Това, което се случва в момента в Украйна, е нахлуване в суверенна държава. Не мога да разбера как някой може да бъде на страната на Русия в този миг. Защото когато има една агресия, когато има оръжие, ако не си от страната на жертвата, ако не си откъм цевта, ти си от страната на спусъка. Толкова е просто."
 

Това мнение изрази в ефира на предаването "Денят с В. Дремджиев" писателят и комуникационен експерт Радослав Бимбалов.

 

"Ние все по-често напоследък разгръщаме Оруел и се чудим чели ли сме неговата книга "1984". Или ако сме я чели, разбирали ли сме я. Още по-сериозният проблем е, че ние всъщност май не помним историята си. Не искаме да се обръщаме към нея. Това, което се случва в Украйна в момента, се случи първо в Чехословакия. Хитлер реши, че му принадлежи една част от тази държава и отиде да си я вземе. Европа тогава не реагира, някак прие това за нормално. И след това, когато Хитлер нападна Полша от едната страна, от Запад, от Изток влязоха болшевиките", каза още той.

 




По думите му това, което папата направи със своето изказване за Украйна, е да застане по някакъв начин от страната на спусъка. "Не намирам никакво извинение за неговите нарочно изпуснати думи", категоричен бе писателят.

 

Според него дебелокожието, което сме развили като общество, е наистина сериозно.

 

"И то се случи много бързо, някак много бързо се променихме. В новата си книга се опитвам да намеря именно причината за този феномен. Поне според моите възгледи причината е чисто еволюционна. Ние като homo sapiens много драстично променихме средата си. След толкова кръвопролития, войни, насилие, расизъм, нацизъм, ксенофобия - каквото искате сложете в тази тенджера - след толкова много ненавист, която има в нашата среда, единственият начин да оцелеем е като станем дебелокожи. И за съжаление дебелокожите в нашето общество прогресират, да се развиват, те успяват. Тези, които са по-чувствителни и изпитват повече съпричастност, на тях им е по-трудно. И това звучи малко антиутопично. И моят роман е донякъде именно антиутопия. Книгата ми е и много тъжна констатация за състоянието, в което се намираме", уточни Бимбалов.





Запитан колко са кризите, на които сме свидетели днес, комуникационният експерт посочи следното:

 

"Най-голямата криза в българското общество е заложническата такава. Ние всички сме заложници на една група от хора, които се опитват да запазят и да съхранят себе си. Тази ротация, която в момента ни се предлага като много сериозен скандал, изведнъж избухна. Как така изведнъж тази ротация стана такъв проблем? Оказа, че ние имаме драматични проблеми в правосъдната система и съответно във всички институции. Случайно някой уби този човек, наречен Нотариуса. Инспекторатът на ВСС е бил толкова зает, че не е могъл да разбере за него. Това е същото като с тефтерчето. Сега вадят втора много шумна карта - това е картата с бежанците. Но тук вече си играят с огъня. В България нямаме проблем с бежанците. Това, което в момента се прави, е да се подклажда отново изкуствено едно напрежение", смята общественикът.





Той алармира, че ние като общество се превръщаме сериозно в ксенофобска нация.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 10357 |12.03.2024 Русия плащала да се влияе на българите в полза на "Турски поток". Нагледен пример за руската хибридна война в България . 1| 2378 |12.03.2024 Доц. Венелин Стойчев: Начинът на говорене на политиците е цирк, пошло и отвратително е . 0| 2701 |12.03.2024 Десислава Иванчева съди женския затвор в Сливен . 3| 2593 |12.03.2024 Самолет се разби в руския град Иваново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads