Реклама / Ads
16| 2803 |23.06.2024 НОВИНИ

Писателят Жозе душ Сантуш: Свободните хора не могат да бъдат победени от роби. Така е и в Украйна

.
Източник: скрийншот
„Културата не просто влияе на бизнеса, тя създава цивилизации. Презентацията ми по време на събитието „Хоризонти“ беше за Спиноза и това как той основава основите на либерализма. Либерализмът е философска концепция, която е изразена в икономиката чрез капитализма Това е свободата да търгуваш, свободата да бъдеш предприемач и всичко това, което ние наричаме пазарна икономика.“
 

Това каза един от най-опитните журналисти в Европа и един от най-популярните писатели Жозе Родригеш душ Сантуш в предаването 120 минути.

 

Жозе Родригеш е отразявал на терен военни конфликти в Ангола, Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, бивша Югославия, Грузия и гражданската война в Либия, войната в Украйна.

 

Освен професор по журналистика и директор на информацията в Португалската национална телевизия той е и писател на бестселъри в жанра исторически трилър. Книгите му са продадени в над 3 милиона екземпляра.

 

Днес, когато хората биват информирани не от авторитети и професионалисти, а от алгоритми, не с факти, а с внушения и емоции - един от най-добрите представители на класическата журналистика е в София за специално събитие.





„Светът на либерализма днес е под атака. Под атака отвън. Като инвазията на Русия в Украйна. Като си сътрудничи с диктатури като Китай, Северна Корея, Иран, Русия цели да атакува Запада и отвътре с анти либерални движения“, каза още журналистът.

 
„Демокрацията е система, в която има свобода и нещата могат да се дискутират. Затова се създава впечатлението, което е истина, че ние сме разделени. Демокрацията има силата на саморегулирането и самопоправянето“, допълни Жозе Родригеш душ Сантуш.

 

„Във всички демократични страни винаги се посочват проблемите. И защото говорим за проблемите, можем и да ги разрешаваме. Ако не ти е позволено да назоваваш проблемите, те не се решават. Това е част от проблема. Западът не е в упадък. Идеята за свобода е по-силна“, добави той.

 

Свободният човек е по-силен от роба. Той не може да бъде победен. Младите хора в Украйна, с които съз разговарял, са категорични, че защитават свободата си и повече никога няма да позволят да бъдат зависими и роди, - допълни душ Сантуш.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6090 |23.06.2024 Иво Беров: Недвусмислено си личи, макар и да не се осъзнава изцяло, че ГЕРБ въобще не са спечелили изборите . 2| 3367 |23.06.2024 Проф. Коутс: Един ден хората ще се върнат на Луната . 0| 2683 |23.06.2024 Коя е единствената държава в света заедно с Ватикана, в която разводът е мираж? . 0| 2465 |23.06.2024 Предлагат въвеждането на еднодневна винетка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads