Реклама / Ads
9| 5028 |10.11.2020 НОВИНИ

Теодора Димова: Като че ли току-що, през пандемията разбрахме, че сме смъртни

.
Теодора Димова
Оказа се, че ние сме много зависими един от друг. Разчитаме повече на другите, отколкото на самите себе си. Затова невнимателното и безхаберно отношение е много разгневяващо. Като че ли току-що, през пандемията разбрахме, че сме смъртни.
 

Това каза пред БНР писателката Теодора Димова.

 

"Тревожността е необходима, доколкото тя ни прави по-разсъдливи и по-внимателни един към друг. Това е първият урок от тази криза. От друга страна са лекарите и сестрите - виждаме колко голяма е заболеваемостта сред тях - и да не вземаме предпазни мерки означава гавра с тези хора, които денонощно лекуват и не правят разлика между добри и лоши - те лекуват всички ни". 

 

Димова сподели, че романът ѝ "Поразените" се е оказал много актуален за времето на пандемията.

"Сценичната версия на романа е на Стоян Радев и на Варненския драматичен театър. Премиерата беше в началото на октомври и аз съм изключително щастлива от това представление, защото то е много вярно на духа на романа и е много аскетично в театралните изразни средства, което за мен винаги е един голям плюс за театъра".

Писателката изказа мнение, че въпросът за извращенията, случвали се по време на комунистическата диктатура, се потулва или видоизменя чрез исторически манипулации.

 

"При срещите ми с много хора, покрай романа и театралната постановка, разбрах, че това е рана, която е проникнала все по-дълбоко, и всеки има нужда да говори. Не, за да търси отмъщение, а за изчистване на тези неясноти в миналото, защото те се преместват и нашето бъдеще".

По думите ѝ периодът преди 1989-а година се обвива в мъгла, а след това мъглата е напът да стане розова и да се напои в носталгия. 

Писателката сподели, че работи усилено по нов проект, свързан с протестите по време на пандемията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5679 |09.11.2020 Христо Иванов: Борисов, ти си провал. Докато не се разкарате, нищо няма да започне да тръгва като хората . 20| 4214 |09.11.2020 Джо Байдън обяви първите си стъпки като президент . 106| 6759 |09.11.2020 Соломон Паси: Колко майки искат децата им да говорят като Тръмп? Не са много . 53| 6961 |08.11.2020 Вижте какви са реакциите след като САЩ избра Джо Байдън и първата жена вицепрезидент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads