Реклама / Ads
4| 4844 |28.07.2023 НОВИНИ

Термометрите счупиха рекорда: Най-горещият юли от 120 000 години

.
Източник: БГНЕС
Този месец е най-горещият в историята на планетата и най-горещият от около 120 000 години насам, твърдят учени.

Тъй като огромни части от три континента се пекат при високи температури, а океаните се нагряват до безпрецедентни нива, учени от два световни органа по климата съобщават още преди края на юли, че този месец ще бъде най-горещият на планетата досега.

 

Горещините през юли вече са толкова екстремни, че е „почти сигурно“, че този месец ще счупи рекордите „със значителна разлика“, се казва в доклад на Службата за климатични промени „Коперник“ на Европейския съюз и на Световната метеорологична организация (СМО).

 

Току-що преживяхме най-горещия триседмичен период в историята - и почти сигурно от повече от сто хиляди години насам.

 

Обикновено тези рекорди, които проследяват средната температура на въздуха в целия свят, се чупят със стотни от градуса. Но температурата за първите 23 дни на юли е била средно 16,95 градуса по Целзий, което е доста над предишния рекорд от 16,63 градуса по Целзий, поставен през юли 2019 г., се посочва в доклада.

 

Данните, използвани за проследяване на тези рекорди, датират от 1940 г., но много учени - включително и тези от „Коперник“ - казват, че е почти сигурно, че тези температури са най-топлите, които планетата е виждала от 120 000 години насам, като се има предвид това, което знаем от хилядолетните климатични данни, извлечени от пръстени на дървета, коралови рифове и дълбоководни седиментни ядра.

„Това са най-горещите температури в историята на човечеството“, казва Саманта Бърджис, заместник-директор на „Коперник“.

 

Всичко това означава, че лятото в Северното полукълбо ще бъде изключително горещо - потенциално безпрецедентно. „Шансовете със сигурност са в полза на рекордно лято“, каза Карло Буонтемпо, директор на „Коперник“, макар да предупреди, че е твърде рано да се твърди това с увереност.

 

Човешките жертви на горещините са очевидни. Тъй като в някои части на САЩ температурите надхвърлиха 50 градуса по Целзий, броят на смъртните случаи, свързани с горещините, нарасна, а хората получават животозастрашаващи изгаряния от падане върху гореща земя.

 

В Средиземноморието повече от 40 души са загинали в резултат на бушуващите в региона горски пожари, подхранвани от високите температури. В Азия продължителните и интензивни горещини отнемат човешки животи и застрашават продоволствената сигурност.

 

Причиненото от човека изменение на климата е основният фактор за тези извънредни горещини, каза Бърджис. „Глобалната температура на въздуха е пряко пропорционална на концентрацията на парникови газове в атмосферата“.

Едно скорошно проучване установи, че изменението на климата е изиграло „абсолютно преобладаваща“ роля за горещите вълни в САЩ, Китай и Южна Европа това лято.

 

Появата на Ел Ниньо, естествено климатично колебание с влияние върху затоплянето, не е оказала огромно влияние върху температурите, тъй като все още е във фазата си на развитие, каза Бърджис, но тя добави, че през следващата година то ще играе много по-голяма роля и вероятно ще доведе до още по-високи температури.

Новината, че юли ще бъде най-горещият месец, идва на фона на множество тревожни рекорди, които вече бяха счупени - и след това счупени отново - това лято.

 

Според „Коперник“ миналогодишният месец е бил най-горещият юни в историята със „значителна разлика“.

 

След това през юли светът преживя най-горещия си ден в историята. На 6 юли средната глобална температура се е повишила до 17,08 градуса по Целзий, според данните на „Коперник“, като е надминала предишния температурен рекорд от 16,8 градуса по Целзий, поставен през август 2016 г.

 

Всеки ден от 3 юли насам е бил по-горещ от рекорда от 2016 г.

 

„Навършват се седем месеца до 2023 г. и почти всеки месец тази година е бил в топ пет на най-горещите в историята“, казва Бърджис, като добавя, че ако тенденциите се запазят и през есента и зимата, 2023 г. вероятно ще бъде сред най-топлите години, регистрирани някога.

 

Океанската топлина също е на рекордно високо ниво. В средата на май температурите на повърхността на световния океан достигнаха „безпрецедентни нива“ за това време на годината.

 

„Това, което виждаме в момента, не сме виждали досега“, казва Бърджис.

Ким Коб, климатолог от Университета Браун, който не участва в доклада, нарече новия температурен рекорд за юли „поразителен“, но предупреди, че той ще бъде счупен отново.

 

„Страшно е да се помни, че след още едно десетилетие това ще се разглежда като сравнително хладна година, най-вероятно“, каза тя и добави: „Ако хората не харесат това, което виждат това лято, ще бъдат доста шокирани от по-високите нива на затопляне, към които се насочваме“.

 

Петтери Таалас, генерален секретар на СМО, заяви, че екстремното време през юли разкрива „суровата реалност на изменението на климата“.

 

„Необходимостта от намаляване на емисиите на парникови газове е по-спешна от всякога“, се казва в изявлението му. „Действията в областта на климата не са лукс, а задължително условие“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2783 |15.07.2023 ЕС обяви 15 юли за Ден на жертвите на климатичната криза, термометрите в Италия удариха 48 градуса . 2| 2463 |13.07.2023 Провадийското село Белоградец счупи термометрите, отчетоха 41° по Целзий . 0| 2413 |09.06.2023 Термометрите удрят 30 градуса през уикенда. Вижте прогнозата! . 6| 6171 |04.05.2023 Младежи пребиха зверски момче в София, счупиха му пръстите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads