Реклама / Ads
8| 4276 |15.01.2020 НОВИНИ

ТЕЦ ”Република” обгази Перник със серен диоксид

.
Навръх водната криза, Перник е сполетян от още един екологичен проблем. В рядко откровено съобщение, регионалната инспекция по околна среда обяви, че в центъра на града са регистрирани четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/куб. м/.
 

Превишенията са регистрирани на 15.01.2020 г., от 05:00 до 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност - 999,13 мкг/куб.м, е регистрирана в 07.00 ч.

 

Чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания, предупреждава екоинспекцията. Оттам добавят още: "При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на серен диоксид в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа".


РИОСВ-Перник препоръчва рисковите групи да не напускат жилищните или работните помещения, като затворят прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито.


Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работата на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД, посочват от инспекцията. На ТЕЦ-а са дадени предписания за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.


Въздухът в София също е силно замърсен, но общината не признава това. Напротив - вчера отчете, че положението се подобрява непрекъснато. България се очертава като единствената страна в Европа без никакви мерки срещу замърсяването - дори балканските държави, които не са в ЕС, са по-напред от нас.

 

Няколко часа по-късно нивата на серен диоксид са се понижили и въздуха в града е влязъл в норма.

 

Отпаднала е и издадената по-рано от екоинспекцията препоръка да не се излиза от домовете и от работните помещения.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4278 |15.01.2020 Ревизоро - избран. Ще ревизира водната криза в Перник . 3| 4919 |15.01.2020 Ирена Соколова се оправдава за водната криза в Перник . 4| 4272 |13.01.2020 Евдокия Манева: Отговорност за Перник трябва и други да носят . 6| 5723 |12.01.2020 Политологът доц. Смилов: Случаят „Перник“ е сериозно основание за политическа криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads