Реклама / Ads
4| 3864 |17.12.2021 НОВИНИ

„The Economist“: Идат Харвардите

.
Източник: „The Economist“
„През 2021 г. българите гласуваха три пъти на парламентарни и един път на президентски избори. Те сложиха край на 12 години доминиране от Бойко Борисов, бивш бодигард с врат на бик, чийто период във властта е белязан с повишаване на доходите, намаляване на населението и ужасяващи истории за корупция. Но едва тази седмица ново коалиционно правителство най-накрая пое юздите на властта. Направете път на „Харвардите“, политическата двойка, която сега изпълнява двойно действие“.
 

Това пише британското списание „The Economist“ в статия в най-новия си брой, озаглавена „Премиер-реформатор поема властта в България“. Леко шеговитото надзаглавие е „Идат Харвардите“, а подзаглавието – „С няколко новаци“.

 

Текстът представя кои са Кирил Петков и Асен Василев и какво би трябвало да направят много бързо. За останалите партии в коалицията или други имена не се говори.

 

Премиерът и финансовият министър са представени като „Харвардите“, действащи като тандем. Обяснява се откъде идва този прякор, какъв опит имат в бизнеса и управлението и как в проекта си „Продължаваме промяната“ са събрали като депутати или като нови служители в различни части от администрацията възпитаници на курса им за управление в София.

 

Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика в София обяснява, че Петков и Василев трябва да действат бързо, за да постигнат резултати, особено в борбата с корупцията, тъй като популярността им, че са нови и решени на действие лица може бързо да се изпари. Тя е цитирана да казва, че двамата трябва да осигурят бързи и впечатляващи случаи на осъдени за корупция, но че е по-лесно да се говори за това, отколкото да се свърши.

 

„Economist“ припомня думите на Василев, че „България не е бедна страна, а е просто брутално ограбена“, както и че Петков е разочарован от пропиляването на предимства като разположение, членство в ЕС, прилична образователна система. Вместо да бъде „страхотен пример за успех“ тя стагнира заради корупция и лошо управление.

 

„Петков казва, че се надявал да се появи нов лидер, когото да съветват като специалисти. Но когато това не се случило, решили „ОК, да го направим самите ние“, продължава статията.

 

Цитиран е и Огнян Георгиев, главен редактор на Kapital Insights (бел.ред. - англоезично издание на „Economedia“), да обяснява за читателите на британското списание, че двамата нови лидери му напомнят на партньорството през 90-те години между Тони Блеър и Гордън Браун, които бяха лидер на лейбъристите и премиер и финансов министър. Според него Петков е „енергичен, прям, оптимистичен, много харизматичен и иска да е лицето на цялото това нещо“, докато Василев е сдържаната и рационална част от дуото.

 

„Главният прокурор, когото новото правителство няма законови правомощия да отстрани, е човек на стария режим. Всъщност всички институции в България и повечето от медиите в страната се ръководят от хора, лоялни на Борисов и неговите съюзници. Отборът на Борисов може да е извън властта, но далеч не е напуснал играта“, пише още в статията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3834 |12.12.2021 БДЖ на печалба – мисия възможна за кандидат-транспортния министър? . 21| 4316 |10.12.2021 Нинова: НС на БСП одобри единодушно коалиционното споразумение и кандидатите за министри . 1| 3381 |09.12.2021 Агенцията по заетостта удължава срока за кандидатстване за 60/40 за ноември . 5| 5865 |08.12.2021 Калина Константинова: Да, аз съм кандидатът за вицепремиер на ПП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads