Реклама / Ads
7| 5655 |16.07.2020 НОВИНИ

The Irish Times: Българският премиер - вкопчен във властта на фона на протестите срещу корупцията

.
Българският министър председател Бойко Борисов отказва да подаде оставка, въпреки исканията на президента на страната Румен Радев, опозицията и протестиращите, които настояха за край на корупцията и безнаказаността в страната.
 

Така започва статия в поредното чуждестранно издание, до което достига ситуацията с протестиращите у нас.

 

Ето и остатъкът от нея:

 

Хиляди граждани излязоха по улиците на столицата София и други градове в България през последната една седмица. Всичко това се случва след поредица от скандали, които подпалиха обществения гняв. Причината - привилегированият елит в най-бедната страна-членка на ЕС.

 

Протестиращите обвиняват премиера Борисов и правителството му в извличане на дивиденти от тъмни сделки между политици и бизнесмени. Гражданското недоволство има подкрепата на президента Радев и опозиционната партия на социалистите.

БСП внесоха и вот на недоверие в парламента в сряда, но господин Борисов настоя, че няма да отстъпи. Основният мотив е, че предстои България да се изправи пред голяма икономическа криза, причинена от епидемията от COVID-19. Очаква се коалиционното правителство да оцелее след вота на недоверие, който ще се състои идната седмица.

“Оставката няма да подобри ситуацията. Мъчно ми е, че нацията е толкова дълбоко разделена в този момент, особено когато не знам как ще се справим в предстоящите месеци”, отсече Борисов по време на правителствена среща.

 

Стабилността

 

Господин Борисов, бивш пожарникар и бодигард, който е премиер през по-голямата част от изминалото десетилетие, заяви, че България има нужда от стабилност. Страната трябва да насочи вниманието си към справяне с икономическата криза и да защити важните проекти за финансова помощ от Европа в край на седмицата.

“Чуваме ви. Мислим и ще представим идеи за социално подпомагане във всяка една сфера”, посочи още Борисов и допълни, че правителството трябва да управлява до редовните избори следващата пролет.

 

“Призовавам президента и опозицията - идват тежки месеци и ако имаме ново правителство всички ще се питат къде е единността ни”.

 

Борисов е под удари още след изтеклите снимки от местни медии миналия месец, в които се вижда как той спи в резиденцията си, а до него на нощното шкафче има пистолет. Чекмеджето пък е пълно със злато и банкноти от 500 евро.

 

Той заяви, че снимките са нагласени или изманипулирани и загатна, че зад това стои Русия и политическите врагове на управляващите, в които влиза и президента Радев.

Общественият гняв се надигна миналата седмица, след като гардове на НСО възпряха опозиционен политик при опита му да акостира на плаж близо до резиденцията на влиятелния политик Ахмед Доган. Смята се, че той е близък до господин Борисов. Плажът е публична собственост, а освен това се предполага, че охранителите трябва да пазят висши държавни лица.

 

След това службата нахлу в сградата на Президентството и задържа двама служители. Това накара президента Румен Радев да поиска оставките както на Борисов, така и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Според обвиненията протестиращите са платени от милионерът Васил Божков. Хазартният бос с прякор “Черепа” в момента е в Дубай. Според негови твърдени той е бил изнудван в продължение на години и е плащал милиони евро в кеш на Борисов и негови приближени.

 

В подкрепа на протестиращите се обявиха от американското посолство в София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7831 |25.06.2020 ”Гардиън”: Българският премиер може да бъде разследван за аудио заплаха да ”изгори” евродепутат . 4| 5522 |16.04.2020 Българският фармацевтичен съюз с декларация в подкрепа на проф. Асена Стоименова . 18| 4176 |09.04.2020 Десислава Танева: Няма да се откажем от идеята българският производител да влезе в големите хранителни вериги . 1| 4479 |26.03.2020 Българският кечист Русев дарява пари на останалите без работа заради COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads