Реклама / Ads
5| 3456 |19.09.2024 НОВИНИ

The New York Times: Израел създаде „модерен троянски кон“ в Ливан

.
Кратер в Бейрут след експлозия на комуникационно устройство
В резултат на поредица от експлозии на пейджъри, а на следващия ден - на уоки-токита в Ливан загинаха най-малко 30 души, а около 3 хиляди бяха ранени. Сред жертвите има много членове на Хизбула, които са използвали пейджъри за комуникация. Израел не е поел официално отговорност за операцията, но зад кулисите израелското разузнаване признава, че стои зад атаката. New York Times, който разговаря с 12 настоящи и бивши служители на израелското министерство на отбраната и разузнаването, описва как е била подготвена операцията.
 

Събеседниците на вестника го определят като „сложен и продължителен“, а самото издание го нарича „съвременен троянски кон“.

 

Членовете на Хизбула започнаха да използват пейджъри за комуникация вместо мобилни телефони преди няколко години - както пише The New York Times, лидерът на движението Хасан Насрала настоя за това. Той забрани използването на телефони на срещи на Хизбула и нареди подробностите за плановете никога да не се предават по мобилни телефони и членовете да носят пейджъри през цялото време. През февруари 2024 г. Насрала, правейки изявление, отново призова за премахване на телефоните - „погребване“ или „поставяне в желязна кутия“. Във всичко това Израел, както пише NYT, „видя възможност“.

 

Според източници на NYT, дори преди Хизбула почти напълно да премине към пейджъри, израелското разузнаване създаде компания-параван в Унгария, BAC Consulting, представяща се за производител на пейджъри – и две други компании-паравани, които да прикриват дейността му. BAC Consulting имаше обикновени клиенти, за които произвеждаше обикновени пейджъри. Но единственият клиент, който, както пише NYT, „наистина имаше значение“, беше Хизбула.

 

Според трима служители на израелското разузнаване пейджърите за Хизбула са били произведени отделно и са съдържали батерии, съдържащи експлозива PETN (известен на руски като PENTA, пентаеритритол тетранитрат). BAC Consulting започна да доставя тези пейджъри на Ливан в малки количества през 2022 г., но след изявленията на Насрала за опасностите от мобилните телефони, доставките се увеличиха.


Ливан твърди, че израелското разузнаване е прихванало пет хиляди пейджъра на Хизбула преди няколко месеца и е поставило в тях експлозиви. Устройствата са произведени в Европа (вероятно в Унгария).

На 17 септември в 15:30 пристигнаха съобщения на пейджъри. Бяха на арабски и изглеждаха като от висшето ръководство на Хизбула. Скоро устройства започнаха да експлодират в цял Ливан. Най-малко 12 души са убити, а над 2700 са ранени. Според NYT някои от загиналите са били членове на Хизбула, други не. Сред загиналите има и деца (според някои източници две, според други - четири). NYT разказва историята на деветгодишната Фатима Абдула, ученичка в четвърти клас. Тя се прибра от училище и като чу звука на пейджъра, го взе, за да го занесе на баща си. В този момент пейджърът изгасна. Фатима почина.


От снимки на взривените пейджъри се установява , че те са закупени от тайванската компания Gold Apollo. На следващия ден компанията публикува изявление, в което се казва, че пейджърите AR-924, включени в снимките и видеоклиповете, са произведени от BAC Consulting, базирана в Будапеща и лицензирана за производство на устройствата от самия Gold Apollo.

Financial Times, цитирайки унгарския регистър , пише , че BAC Consulting е основана през май 2022 г. от Кристиана Розария Барсони-Арчидиаконо, която сега е на 49 години. Нейният профил в LinkedIn изброява докторска степен по физика на елементарните частици и работа в Училището по ориенталски и африкански изследвания в Лондон (SOAS) и Лондонското училище по икономика. Барсони-Арчидиаконо потвърди пред NBC , че нейната компания си сътрудничи с Gold Apollo, но когато я попитаха за пейджърите, тя отговори, че не ги произвежда. „Аз съм просто посредник. Мисля, че грешите - каза тя.

 

Според западен източник от сигурността Reuters, част 8200 на израелските сили за отбрана е участвала в планирането на операцията, която е подготвяна повече от година. Специалисти от това звено, както каза събеседникът, са участвали в тестването на въвеждането на етапа на пълнене на експлозиви в производствения процес. Елитното звено 8200, пише Reuters, разработва и използва инструменти за събиране на разузнавателна информация и рядко прави публични изявления.

 

Серията от експлозии в Ливан обаче не свърши дотук - на следващия ден, 18 септември, когато започнаха да погребват убитите предния ден в Бейрут, отново се чуха експлозии. Този път те бяха причинени от уоки-токита - съдейки по снимките, модели IC-V82 на японския производител на електроника Icom. Същия ден компанията публикува изявление. В него се посочва , че тези уоки-токита, доставяни в Близкия изток от 2004 г., са спрени от производство още през 2014 г. Освен това от 2020 г. компанията предупреждава, че почти всички уоки-токита IC-V82, налични на пазара, са фалшиви. По последни данни в резултат на радиоексплозиите са загинали още 20 души, а над 450 са ранени.

 

NYT описва как по време на втората вълна от атентати неин репортер е спрян на улицата от жена, която го моли да повика децата ѝ. Когато журналистът й даде мобилен телефон, тя набра номера с треперещи ръце и извика в слушалката: „Незабавно изключете телефоните си!“

 

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2259 |19.09.2024 30 млрд. крони задели Чехия за справяне с наводненията . 0| 2161 |19.09.2024 В "Честно казано с Люба Кулезич" на 19-и септември ще видите... . 0| 2282 |19.09.2024 Пътнически влак блъсна възрастен човек в Русе . 1| 2451 |19.09.2024 Димитър Къцарков: Митът за голямото страшилище Хизбула и мощният му съюзник Иран беше разбит. Или по-точно взривен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads