Реклама / Ads
0| 3144 |29.03.2022 НОВИНИ

The New York Times: Nokia помага на Кремъл да шпионира критиците на Путин

.
Nokia - един от световните лидери на пазара за мобилни технологии, обяви, че се изтегля от Русия, спира продажбите и осъжда инвазията на Кремъл в Украйна. Оказва се обаче, че финландската компания не е споделила какво оставя зад гърба си - оборудване и софтуер, свързващи най-мощния инструмент на правителството за цифрово наблюдение с най-голямата телекомуникационна мрежа в страната.
 

Това показва разследване на “The New York Times”.

 

Инструментът е бил използван за проследяване на симпатизантите на руския опозиционер Алексей Навални, който бе отровен с Новичок. Разследващите казват, че са били прихванати телефонни обаждания на друг враг на Кремъл, който по-късно е бил убит. 

 

Така наречената Система за оперативни разследващи дейности (СОРД) вероятно се използва и към този момент, тъй като президентът Владимир Путин арестува и заглушава всеки глас против войната. В продължение на повече от пет години Nokia предоставя оборудване и услуги за свързване на СОРД с най-големия руски доставчик на телекомуникационни услуги, MTS, според документите на компанията, получени от The New York Times. Въпреки че Nokia не произвежда технологията, която прихваща комуникациите, документите разкриват как тя работи със свързани с държавата руски компании за планиране, рационализиране и отстраняване на неизправности при връзката на системата СОРД с мрежата MTS. 

 

Основната руска разузнавателна служба ФСБ използва СОРД, за да подслушва телефонни разговори, да прихваща комуникация по мейл и текстови съобщения и да проследява други комуникации в интернет. Андрей Солдатов, експерт по руското разузнаване и цифрово наблюдение, който прегледа някои от документите на Nokia по искане на The Times, каза, че без участието на компанията в СОРД би било практически невъзможно такава система да функционира.

 

Nokia, която не оспори автентичността на документите, заяви, че според руското законодателство се изисква да произвежда продукти, които да позволят на руски телекомуникационен оператор да се свърже със системата СОРД. Други страни също са отправили подобни искания, посочват от компанията. Nokia също така заяви, че не произвежда, инсталира или обслужва оборудване на СОРД. 

 

“Nokia няма възможност да контролира, да осъществява достъп или да се намесва в каквито и да било законни възможности за прихващане в мрежите, които нашите клиенти притежават и управляват“, се казва в изявление на компанията.

 

MTS не отговори на искания за коментар.

 

Документите, обхващащи периода от 2008 до 2017 г., показват в подробности, които до този момент не са били известни, че Nokia е знаела, че позволява руска система за наблюдение.

 

Прегледаните от The Times документи са в обем на близо 2 терабайта и съдържат вътрешна комуникация на компанията, мрежови схеми, договори, лицензионни споразумения и снимки. От тях става ясно че Nokia има значително по-дълбоки познания за програмата. Сред документите има и кореспонденция, от която става ясно, че финландската компания е изпращала свои инженери да проверяват СОРД, както и подробности за работата на компанията в повече от дузина руски сайтове, снимки на мрежата на MTS, свързана със СОРД етажни планове на мрежови центрове и инструкции за инсталиране от руска фирма, която е направила наблюдението оборудване.

 

Какво е СОРД

 

СОРД е система, която датира поне от 90-те години на миналия век. Тя наподобява систмите, използвани от правоприлагащите органи по света за подслешване и наблюдение с цел борба с престъпността. От производителите на телекомуникационно оборудване като Nokia често се изисква да гарантират, че такива системи за законно прихващане, функционират безпроблемно в комуникационните мрежи. В демократичните държави полицията обикновено е длъжна да получи съдебна заповед, преди да търси данни от доставчици на телекомуникационни услуги.

 

В Русия обаче системата СОРД заобикаля този процес и работи като черна кутия за наблюдение, която може да взема всякакви данни, които ФСБ поиска, без какъвто и да било контрол.

 

През 2018 г. Кремъл прие поправки в закона, с които се изисква от интернет и телекомуникационните компании да разкриват комуникационни данни на властите дори без съдебно разпореждане. Властите също така задължиха компаниите да съхраняват телефонни разговори, текстови съобщения и електронна кореспонденция до шест месеца и история на интернет трафика за 30 дни. Освен това СОРД работи успоредно с отделна система за цензура, която Русия е разработила, за да блокира достъпа до определени интернет страници.

 

Граждански организации, юристи и активисти критикуваха Кремъл, че използва СОРД с нечисти цели - шпионира противниците и критиците на Путин. Според тях системата почти сигурно в момента се използва срещу критиците на така наречената от Кремъл "военна операция" на Русия в Украйна. 

 

Nokia е най-известна като пионер на мобилните телефони. Продаде бизнеса си през 2013 г., след като Apple и Samsung започнаха да доминират на пазара. В момента трупа по-голямата част от своите 24 милиарда долара годишни продажби чрез телекомуникационно оборудване и услуги, така че телефонните мрежи да могат да функционират.

 

Приблизително 480 милиона долара от годишните продажби на Nokia идват от Русия и Украйна, или по-малко от 2 процента от общите й приходи, според фирмата за пазарни проучвания Dell’Oro.

 

През последното десетилетие Кремъл стана сериозен по отношение на кибер шпионажа и доставчиците на телекомуникационно оборудване бяха законно задължени да предоставят портал за шпиониране. Ако Nokia не се бе съобразила, се предполагаше, че конкуренти като китайския телекомуникационен гигант Huawei бяха готови да го направят.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4192 |10.03.2022 New York Post: Заради порой смъртни заплахи извънбрачна дъщеря на Путин изчезна напълно от интернет . 0| 3352 |09.03.2022 The New York Times: САЩ размаха пръст на Китай за бойкота на антируските санкции . 0| 31158 |08.03.2022 The Times: Шпионин от руското ФСБ /КГБ/ с шокиращи разкрития за Путин . 0| 3614 |08.03.2022 Зеленски на корицата на The New Yorker

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads