Реклама / Ads
0| 6359 |29.05.2022 НОВИНИ

The Washington Post: Путин е „заседнал между два свята“ заради Украйна

.
Владимир Путин Източник: Reuters
Президентът на Руската федерация Владимир Путин заради Украйна е „заседнал между два свята“ – хем не може да победи, хем не може да отстъпи, запазвайки репутацията си, пише The Washington Post.
 

Руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че няма да търпи критики за нападението му срещу Украйна. Руснаците, които описват неговата „специална военна операция“ като нахлуване, могат да бъдат хвърлени в затвора до 15 години, а инакомислещите са наказани за изказвания. Но когато войната навлиза в четвъртия си месец, неодобрението все повече изплува на повърхността – от „бойни ястреби“, които твърдят, че Кремъл е бил недостатъчно агресивен, до официални лица, които не искат да бъдат част от кръвопролитието, пише изданието.

 

Ранният опит на Путин да удари големите градове на Украйна се провали и войната се превърна в продължителен конфликт, който може да е отнел живота на толкова руски войници, колкото деветгодишната война на Съветския съюз в Афганистан, съобщи британското министерство на отбраната тази седмица. Москва се опита да омаловажи тези загуби, но неуспехите на бойното поле повдигнаха редица въпроси.

 

Признаците на съпротива нарастват. Руският военен съд постанови при закрити врати тази седмица, че 115 военнослужещи от Националната гвардия са били уволнени по право за отказ да участват в инвазията. Решението може да бъде обжалвано, съобщи руската информационна агенция Интерфакс.

 

В петък депутат от местната комунистическа партия в далекоизточния пристанищен град Владивосток поиска от Кремъл да преустанови сраженията в Украйна и да изтегли войските си, предаде Асошиейтед прес. „Разбираме, че ако страната ни не спре военната операция, ще имаме повече сираци в страната ни“, каза Леонид Васюкевич на законодателно заседание.

 

А Борис Бондарев, базиран в Женева руски дипломат, подаде оставка от поста си тази седмица , заявявайки, че „толкова се срамува“ от страната си.

 

В същото време руските националисти настояват за по-голяма конфронтация с Киев и Запада.

 

Миналата седмица група руски ветерани публикуваха изявление, изпълнено с крайнодесни настроения, в което призоваха Путин и неговите военни лидери да изпратят повече войски в Украйна и призоваха за използване на по-модерно оръжие.

 

Те също така критикуваха Кремъл за изтеглянето на войските от ключови бойни полета като Киев и Чернигов през април. Москва се опита да определи оттеглянето като жест на добросъвестност преди мирните преговори с Украйна, но ветераните го определиха като унизително.

 

Те бяха особено смутени от зашеметяващото поражение на руските войски край река Сиверски Донец по-рано този месец. Около 485 руски войници загинаха, а 80 бронирани превозни средства бяха загубени, когато украинската артилерия взриви понтонен мост , според украински доклади, цитирани от Института за изследване на войната и криминалистично изследване на Атлантическия съвет.

 

„Специалната операция приключи! Започна пълнокръвна война“, гласеше изявлението.

 

Алексей Муравиев, експерт по руските военни в австралийския университет Къртин, каза, че изявлението на ветераните носи тежестта на „закалени в битки специалисти“, които вероятно ще бъдат разочаровани от разказите, които представят руските военни като неспособни.

 

Те обвиняват Кремъл, че показва „пълна липса на професионална компетентност“, каза Муравиев.

 

Татяна Становая, базираната в Париж ръководител на политическите консултации R. Politik, наскоро написа в канала си в Telegram, че Путин е „заседнал между два свята“, тъй като не може нито да смаже Украйна, нито да се оттегли с чиста репутация.

 

„Всички вече са забравили, че Путин някога е бил наричан президент на полумерки. Разбира се, всички са нещастни“, каза Становая.

 

Превод и редакция: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10221 |28.05.2022 Макрон и Шолц настояха Путин да преговаря със Зеленски и да спре войната в Украйна . 0| 4169 |28.05.2022 Ивайло Мирчев, ДБ: Депутинизацията засяга най-вече енергетиката, отбраната и медиите . 0| 5697 |27.05.2022 Петър Волгин с 4500 лв заплата от БНР за предаване с пропутинска пропаганда . 0| 4207 |26.05.2022 Петков пред CNBC: България зае лидерска позиция в ЕС. Путин да внимава, когато използва природния газ като оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads