Реклама / Ads
28| 5074 |29.08.2023 НОВИНИ

Тихият преврат на президента Румен Радев

.
Източник: БГНЕС
Над 7000 души от държавната администрация и изпълнителната власт са били сменени по време на последното служебно правителство, назначено от Румен Радев. Това са 7% от всички държавни служители и неслучайно вторият служебен мандат на Гълъб Донев се нарича от хората в службите "тихия преврат на Радев".
 

Това твърдят запознати източници на Actualno.com.

 

Най-ярките примери за масова чистка от служебно назначените чиновници на Радев са 2700 уволнени в транспортното министерство и прилежащите му структури, над 400 в НАП (включително в централно управление и в териториалните дирекции). Фрапиращи са числата и в агенциите и структурите към Министерство на земеделието - общо близо 1000 души са подменени само за 10 месеца. 

 

Над 500 са кадровите промени в звената към Министерството на регионалното развитие, около 600 в Младежта и спорта, а в дирекциите към Министерство на околната среда и водите уволнените служители са около 350. Властта, назначена от Радев, не се е поколебала да посегне и на Министерство на образованието, където над 200 души са били заменени по време на служебната власт. A в МВР цели 1793 души са били уволнени от август 2022 г. до юни 2023 г. 

 

Немалка част от сменените са хора на ръководно ниво, разпоредителите с бюджет и други ключови фигури по места и в централните държавни структури. Всичко това може да се разглежда като подсигуряване с еднолична власт, без да има контрол от законодателния орган - парламента. 

 

Трудното предстои

 

Големият тест за сегашното управление обаче предстои -  реформата и кадровите промени в сектор "Сигурност". Службите в България са територията, където интересите тип "президентска република" са най-големи. Предвид поведението на Радев що се отнася до войната в Украйна, точно там следва да се търсят и някои инструменти за политическа употреба.

 

Когато новото правителство, излъчено от парламента, даде ход на реформите в спецслужбите, тогава може да очакваме най-яростните атаки и крайни действия на президента, в отчаян опит да бутне управляващата сглобка, която съсипа всичките му планове да управлява еднолично, коментират хора от управляващия сега политически кръг. А според Конституцията: "Държавният глава има право да отправя обръщения към народа и към Народното събрание. Чрез тях той изразява позиция като обединител на нацията"

 

. Това е записано в основния документ, който очертава какво прави президентът на България.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7382 |26.08.2023 Заради една целувка ФИФА спря правата на президента на Испанския футбол . 2| 3997 |25.08.2023 Вътрешният министър: В МВР още няма официален отговор от президента за оставката на Петър Тодоров . 8| 2713 |22.08.2023 Настимир Ананиев: Има хора около президента Радев, които го тласкат към този конфликт с правителството . 36| 4162 |11.08.2023 ”Всички да гледат към Москва”. Отваря ли превратът в Нигер врата за Русия за сметка на Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads