Реклама / Ads
4| 5299 |10.09.2019 НОВИНИ

Тихомир Стойчев: Очаквам да видя доказателствата за обвинението в шпионаж

.
Тихомир Стойчев
Вероятно са намерили основание, за да повдигнат обвинение на Николай Малинов по чл. 105 от НК. Не подлагам ма съмнение професионализма и компетенции на прокуратурата и институциите, но това не е основание да се търси колективна вина от цялото движение и проруски настроените хора в България. Очаквам да видя доказателствата.
 

Това заяви заяви бившият директор на полицейската служба ЦСБОП и член на ръководството на движение „Русофили” Тихомир Стойчев при гостуването си в студиото на „Лице в лице”.

.

Доста дълго е работено. Никога не съм изключвал от съзнанието си възможностите българските служби да дават ухо и да наблюдават дейността на такива организации като нашата.

„Преглеждал съм внимателно оценките за състоянието на националната сигурност на Република България от 1998 г. насам. Има една негативна еволюция на нашите разбирания към съвременна Русия. Последната голяма оценка, която беше докладът от 2016 г. , която беше представена и в парламента през 2017 г., и в чието изготвяне бяха вели участие четири служби, се заговори със съвсем друга острота за Русия”, смята Стойчев.

 

Бившият шеф на ЦСБОП заяви, че е предупредил членовете на движение „Русофили” да внимават в действията си, защото след този доклад те може да бъдат в полезрението на службите.

 

Присъствал съм на научни форуми, в които са взимали участие американски оратори, които аргументирано са обяснявали какви са опасностите от страна на Русия, която е голяма и мощна държава, сподели още Стойчев.

 

Що се отнася до Юрий Борисов, то бившият директор на полицейската служба ЦСБОП го определи като „интелигент, който не би си позволил да служи на други, освен българските интереси”.

 

По думеите му формите на Студената война под един или друг начин продължават. България няма възможност нито да генерира нито да се противопостява на такива дейности.

 

Във вътрешен план един човек като Атанасов, който израсна много като политик, обърна внимание, че това има политически характер. „Не познавам Малофеев, а с Решетников съм се виждал на две конференции за православие”, заяви Стойчев, като допълни, че не е виждал в движението да се разпределят и пари, дошли от чужбина.

 

От месеци се говори, че трябва да се търсят спонсори, никога не сме виждали пари по време на нашите срещи. Аз лично обичам историята на Руската империя, когато тя има съпричастност към процесите в България. Ние търсим различни допирни точки, някои имат интерес към историята, други към песните, трети към културата. Ние като русофили не мразим американците или други. Даваме си сметка, че сме били обезличени по време на Османската империя.

 

Вероятно прокуратурата са намерили основание за да повдигнат такова обвинение. Предупреждавал съм след доклада, за който споменах, че е логично да бъдем по-внимателно наблюдавани. „Два сайта в България се опитваха да оцапат едно цяло (обществено) пространство, като включиха и „Русофили” и неправителствени организации, които са свързани със сферата на сигурността като Асоциацията на разузнавачите”, каза Стойчев.

 

На въпроса дали е възможно Сдружение „Русофили“ да е параван Стойчев отговори, че нито може да го отрече или потвърди, но е много любопитен да види какви са доказателствата.

 

Опорочава се възможността за разследване на Цветан Василев, банката и хората около него, заяви още той. Вината трябва да е индивидуална, никъде няма понятие за колективна отговорност. Защо държавата не направи всичко възможно този човек да се яви в съдебна зала, защо не му гарантира всичко което е необходимо, за да се изяснят нещата. В момента са разпитват някакви хора, а така ще изтекат сроковете за давност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5567 |03.09.2019 Кънчо Стойчев: ”Витошка” е като селска уличка, дишаме мръсен въздух в София . 1| 4794 |26.08.2019 Тихомир Стойчев: Случаят при Негован е изключително тежък . 5| 4976 |20.08.2019 Тихомир Стойчев: Има криминализация към върха . 0| 4385 |15.08.2019 Артекс: Очакваме ВАС окончателно да потвърди законността на „Златен Век“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads