Реклама / Ads
3| 5631 |25.11.2019 НОВИНИ

Тодор Батков: Неморално е парите за спорт да отиват в джоба на шефове от БФС

.
Тодор Батков
Бившият президент на Левски Тодор Батков коментира в сутрешния блок на БТВ последните събития във футбола и главно разследванията на медията срещу Българския футболен съюз. В тях се твърди, че със суми, дарени от държавата, се изпращат юноши на лагери в хотели на близки до ръководни фактори в БФС.
 

"Първо, аз съм от 1998 г. във футбола и за първи път виждам държавата да дава пари за футбола. Това е хубаво. Но фактът, че пращат юношите в хотели на хора от БФС не е морално. Подлежи на проверки. Виждам конфликт на интереси. Какви са тези лагери за такива колосални пари? Знам, че за лагерите на Левски в Кипър плащахме по 50 евро храноден, а тук плащат 75 лева. Ние бяхме в петзведни хотели в Кипър, а и хранихме големи хора, мъже. Има голяма разлика", каза той.

 

Бе засегната и темата със закупените огромен брой футболни екипи за юношеския ни футбол от афганистанска фира. "Знам, че има марка "Космос", доста евтини и ниско качество екипи. Пума и Адидас шият в Пакистан, а за Афганистан не знам да има, тя е размирна държава. Чух колосални цифри, дай Боже да има толкова деца, които да се занимавт с футбол. Това е доставка на 11 000 екипи - да, възможно е за 3 години. Това с прехвърлянето на фирмата на клошар е класическа схема, явно са имали да дават ДДС. И това има някакъв изход - като се дават екипи, има приемно-предавателни протоколи, тези клубове си имат шефове. Да се провери какво става, ако нямат документи, значи е криминално престъпление. Не е добре. Публична тайна е, че при тежки нерешими данъчни проверки има тази практика - прехвърляш я на клошар или на лица от ромски произход, които държавата не ги следи", обясни още адвокатът.

 

"За националния стадион като играехме Шампионска лига плащахме 20-25 хиляди, после вдигнаха на 50 000, където стана огромен скандал, а и имахме осветление, 40 000 публика. Това колко са платили сега за наем на стадиона за юношески турнир, е форма да се спонсорира и подпомогне собственика на стадиона. Парите за спорт така или иначе са малко и да отиват в нечий джоб... това е неморално, г-н Хекимян. Сметната палата, НАП и в крайна сметка полицията и прокуратурата. Това е положението. Който каквото е правил, да си понесе отговорността", категоричен е Батков.

 

"Държавата за първи път дава пари. Не правя вятър на Бойко Борисов, но с негова помощ се оправиха стадионите, поне в "А" група. Първо, държавата трябва да провери, после да се свика Конгрес. В момента БФС е малко окуцял, на един крак е останал. Легитимното лице е президентът, и след като той е освободен, нормално е да се свика нов Конгрес. Ако вярваме на съда шеф сега е Мишо Касабов, ако вярваме на Данчо Лечков е той, според устава. Не съм полицай, за да разследвам дали му е негов подписа. Борислав Михайлов, мисля, че допринесе много, може да има и грешки. Хубав, лош, той е лицето на футбола ни в последните 15 години. Не можем да отречем приноса на Михайлов, той легитимира футбола ни пред ФИФА и УЕФА, докара пари от там, направи база. Националният отбор е функция на футбола в клубните ни отбори и на няколко легионери, които играят навън. Мисля, че ние изпуснахме духа от бутилката - големите отбори в България, да вземат толкова чужденци. Как се гради така национален отбор - никак. В момента юношите старша и младежите са по-добри от мъжете. Ако искаме да има роден футбол президентите да седнат и да се разберат - да има ограничение на броя на чужденците, ако трябва", категоричен е бившият шеф на Левски.

 

"В някаква степен ми липсва футбола, но аз не съм се откъснал, изживявам мачовете. Последно бях на мач на този с Марибор, понеже съм приятел с президента им и да се видим. Дали бих се върнал? По-скоро не. Готов съм да помагам, все пак", завърши Батков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4131 |23.11.2019 Тодор Кантарджиев: Появяват се нови щамове вируси, има по-голяма вероятност да се разболеем . 2| 4327 |22.11.2019 Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът още не ни е ударил . 0| 5262 |13.11.2019 Журналистът Лили Тодорова е туристката, загинала в Рила . 11| 5292 |10.11.2019 Ген. Тодор Бояджиев: Отварянето на досиетата бе манипулативно и изборно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads