Реклама / Ads
5| 2475 |06.06.2024 НОВИНИ

Тодор Галев: Голяма част от българите вярват в конспиративни теории и в намеса на САЩ и ЕК в изборите

.
Тодор Галев Източник: БНР
По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ. На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. Това регистрира проучване на Центъра за изследване на демокрацията.
 

Изследването е проведено в периода 25 май – 2 юни сред 1071 граждани на възраст над 16 години под формата на пряка анкета онлайн. Разработено е съвместно с Централноевропейската и Унгарската медийни обсерватории. Сравнителните данни все още не са налични.

 

Според Тодор Галев, директор "Научни изследвания" в ЦИД, резултатите се дължат на "склонността на българското общество да вярва на дезинформация и конспирации". По думите му, страната ни е на едно от първите места в ЕС и в Европа по дял на населението, склонно да вярва на дезинформация и конспирации.

 

"Почти две трети от населението вярва в конспиративни теории. Почти 40% вярват в или споделят дезинформационни твърдения." Конспиративното мислене е дълбоко вкоренено в нашата социална ситуация, коментира Тодор Галев в предаването "Преди всички" на БНР.

 

Така се проявява ефектът българските граждани да не вярват на официалните институции и медиите, а да вярват на методи като "ухо на ухо", допълни той.

"Особено в социалните медии най-многобройни са онези постове, мнения, които са по-скоро свързани с конспиративни и дезинформационни послания или са прекалено крайни. Няма уравновесеност на мненията, няма изслушване на опонента. Мнозинството от българите живеят в собствени информационни балони."

 

Зловредното влияние Галев определи като "влияние най-вече на чужди правителства, които се опитват чрез различни механизми, включително политическа или стратегическа корупция да повлияят върху политики и формиране на обществено мнение в други държави".

 

"Това се свързва с геополитическата борба за надмощие и сфери на влияние, която е изключително изострена в Европа и не само в Европа."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2504 |06.06.2024 Путин плаши, че Москва може да въоръжава държави, за да атакуват западни цели . 1| 4161 |06.06.2024 Два влака се удариха челно в Чехия, има жертви . 3| 2450 |06.06.2024 Експерти: Застраховаме автомобилите си, но не и домовете си . 18| 3171 |06.06.2024 ГЕРБ се бетонират на първото място, ПП-ДБ продължава да пада, според проучване на "Алфа Рисърч"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads