Реклама / Ads
0| 2883 |05.07.2022 НОВИНИ

FT: Токът в Европа удари нов таван на фона на газова криза

.
Цените на електричеството в Европа достигнаха най-високото си ниво в историята заради руската рулетка с газовите доставки. Съкращенията на синьо гориво вълнуват енергийните мрежи и заплашват да причинят трайна болка за индустрията и домакинствата, пишат от "Financial Times".
 

Германската базова мощност за доставка през следващата година, (референтната европейска цена), достигна най-високото си ниво в понеделник и надмина предишния рекорд от декември като нарасна с 13 процента, търгувайки се на 325 евро за мегаватчас. Еквивалентният договор във Франция се е удвоил до 366 евро за MWh от началото на годината.


Цените на електроенергията са силно повлияни от цената на газа, който се използва за производство на електроенергия. В Европа цените на газа се повишиха до най-високото си ниво от четири месеца и се увеличиха повече от четири пъти от преди година, след като Москва продължи със съкращенията на доставките на газ за Европа.


Но ситуацията се изостря и от проблеми с поддръжката на голям брой атомни централи във Франция. Съседните страни изгарят допълнителен газ, за ​​да генерират електричество за Франция в момент, когато континентът иначе се опитва да спести доставки за зимата, страхувайки се от по-нататъшни съкращения на руския износ.


Германия е изнесла приблизително 600 000 MWh електроенергия през юни на нетна база за Франция в сравнение с 300 000 MWh внос от съседката година по-рано, според данни на Федералната мрежова агенция на Германия. Обединеното кралство също така изнася към Франция еквивалента на 10 процента от собственото си вътрешно търсене на електроенергия всеки ден.


Уилям Пек, анализатор на пазара на електроенергия в ICIS - фирма за анализ на стоки, казва, че по-високите цени на електроенергията отразяват все по-често прогнозите на търговците, че изключително ограничените доставки на газ ще продължат поне още една година.


Страховете относно доставките на газ се подклаждат от спирането на газопровода "Северен поток 1" между Русия и Германия от 11 юли за планирана поддръжка. Москва твърди, че санкциите са довели до спад в потоците, тъй като ключови части на компресора са блокирани в Канада, но европейските политици виждат това като претекст за намаляване на доставките и се притесняват, че потоците дори няма да се върнат към сегашния капацитет от 40 процента, след като тръбопроводът бъде възобновен.


Германия има планове за връщане на производство на електроенергия от въглища до 10 GW, но анализаторите казват, че рекордно високите цени на въглищата ще ограничат облекчението за пазара на енергия.


В резултат на рязко поскъпването на вноса на енергия и отслабването на производствения сектор търговският баланс на Германия стана отрицателен през май на 1 милиард евро за първи път от 1991 г. насам.


Миналия месец Берлин въведе втория етап от своя тристепенен план за извънредни ситуации. Третото ниво ще изисква разпределяне на газа за промишлени потребители и домакинства. Местен правителствен служител в Хамбург предупреди миналия уикенд, че може да се наложи дажба на топла вода през зимата, ако недостигът на газ стане остър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2989 |01.07.2022 Най-малко 18 души са убити при ракетни удари в Одеска област . 0| 3391 |30.06.2022 Осем задържани заради злоупотреби с европари за земеделие . 0| 3032 |29.06.2022 Русия нанесе нови удари в Южна и Източна Украйна, трима души са загинали в град Николаев . 0| 2889 |29.06.2022 САЩ засилват военното си присъствие в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads