Реклама / Ads
32| 3576 |17.01.2021 НОВИНИ

Тома Биков усуква: Изборни нарушения има, но крайният резултат никога не е бил фалшифициран

.
Тома Биков
Не виждам основание да се казва, че изборите са фалшифицирани, при положение че те още не са минали. Масивността на тези избори е трудна за манипулация. В организацията на изборите ще участват около 150 000 души, гласоподавателите ще са около 3 милиона. Изборни нарушения - сбъркани протоколи, например, със сигурност има, но крайният резултат никога не е бил фалшифициран.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио Тома Биков от ГЕРБ. Това е поредният път, в който депутат от партията на управляващите използва опорката през последните дни.

 

Всичко започна още по време на консултациите при държавния глава Румен Радев. ФрогНюз припомня, че президентът се срещна със здравните власти, представители на ЦИК, партиите във и извън парламента, както и разговаря с организации на българите в чужбина. Именно по време на разговорите с ГЕРБ председателят на парламента Цвета Караянчева посочи, че се руши доверието в изборния процес още преди той да е започнал, а един от участниците в това говорене е именно Радев. Оттогава тази теза е била повторена вече няколко пъти.

 

Биков бе и един от хората, отправили особено остри твърдения, след насрочената от Радев дата за провеждането на парламентарните избори на 4 април. Веднага след изявлението от "Дондуков 2" в централата на ГЕРБ пред медиите Биков попита - кой натисна копчето на президента и чия дата е 4 април, след като държавният глава обяви намерението си изборите да се проведат на 28 март. Още тогава от партията на управляващите обявиха, че ще възникнат проблеми за българите в чужбина, желаещи да гласуват, тъй като датата съвпада с католическия Великден.

 

"Разликата е никаква. За нас не е проблем като партийна формация. Единственият проблем е, че ще има организационни въпроси. Не смятам, че е нарочно. Не е било отчетено, а е трябвало да бъде съобразено", посочи Биков.

 

По време на обръщението си Радев призова да се направят промени в Изборния кодекс, с които да се въведе гласуване по пощата.

 

"Това задава страшно много въпроси. Първият е как можем да разделим българите на такива в чужбина и на такива в България. Ако правим гласуване по пощата, доколко е възможно то да е само за българите в чужбина. Има съвсем други технически въпроси като това как ще се гарантира честността на вота как бюлетините ще стигнат до избирателите, как ще се осъществи контрол върху това да няма случаи, в които компактни общности гласуват. Ако президентът има отговор, или партиите, с които има диалог, нека да го дадат като законодателен текст, а не като хвърлено в пространството предложение 3 месеца преди изборите. Нито пликовете гласуват, нито машините. Гласуват хората", посочи Биков.

“Ролята на здравните власти идва тук. Останалите трябва да се доверим на лекарите и хората, които ще представят този здравен протокол за изборите. Никой не може да каже на 4 април дали ще има трета вълна или случаите ще са намалели още. Важно е да се осигури довери в здравните власти. Така и самите избиратели ще имат по-спокойно гласуване”.

Биков допълни: Няма защо да се крием зад здравните власти. И през лятото имаше достатъчно много хора, които сринаха доверието в здравните власти. Видяхме усилията на тези хора, които се справиха.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3481 |15.01.2021 Депутатите Биков и Ченчев в спор за гласуването на изборите . 14| 4851 |02.01.2021 Стрелба с автомат при наркосделка край Пловдив . 11| 3471 |29.12.2020 Учен от БАН: Ваксината не значи автоматично връщане към предишния начин на живот . 31| 5391 |06.12.2020 Т. Биков с нова баданарка: Борисов в последните години изпълнява ролята и на президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads