Реклама / Ads
7| 4022 |08.04.2020 НОВИНИ

Томислав Дончев: В политиката всичко е на морална основа, щом има недоверие трябват мерки

.
Томислав Дончев
В политиката всичко трябва да е на морална основа. Може да има законни неща, но когато будят недоверие трябва да се предприемат мерки.
 

Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ вицепремиерът Томислав Дончев по поовд поисканото от премиера Бойко Борисов отстраняване на цялото ръководство на ББР заради отпуснатия кредит от 75 млн. лв. на коректорска фирма.

 

Припомняме, че премиерът обяви, че нито министърът на финансите, нито министърът на икономиката, който е принципал на ББР, нито той самият не са знаели за отпускането на подобен кредит.

 

"Съмнението дойде от това, че се остана с впечатлението, че тези средства са от тези, които държавата осигурява за подпомагане на бизнеса.", обясни още Томислав Дончев.

 

"Войната на инститцуиите е нещо лошо. Напрежението е нещо добро, но войната означава, че се пилее институционална енергия. Това което е нужно е тотална мобилизация. Това което аз не мога да разбере е какво ни предлага президента да направим. Хубаво е да има спор, но чухте ли да има предложения.", коментира той размяната на реплики с президента Румен Радев.

 

Вицепремиерът обясни, че разхлабване на мерките може да има, когато има основание за това. "Когато има данни, че сме преодолели пика. Това не са неща, които да определят политиците, има лекари, специалисти и експерти, които ние сме длъжни да слушаме. Ние сме готови с мерки и за затягане и за либерализиране. Обсъждат се всички възможни мерки, когато това е възможно. Парковете са много важни, защото хората имат и чисто психологическа нужда да могат да излязат, за да преодолеят това. Всички се надяваме това да се случи скоро. Ние също сме хора и спазваме също тези мерки, това не ни носи удоволствие. Спазването на мерките се мери не с пари, а с човешки животи.", коментира още Дончев.

 

"Наша обща задача е да не говорим глупости и да травмираме хората допълнително когато говорим и ние и вие", каза Дончев на въпрос дали не е важно и психическото състояние на хората.

 

Той обяви, че се работи да се помогне на най-малките фирми, евентуално с много бърза схема за безвъзмездно финансиране в рамките на предполагаем оборот. "Ще има и други мерки. Анализираме секторите в бизнеса и типовете лица, които имат нужда", поясни Дончев.

 

"40 000 души получават храна, която осигуряваме и чрез БЧК, но има и хора, които нямат лични карти и това пречи те да получат храна. Предприехме гъвкави мерки тези хора също да могат да получат храна.", допълни той по темата с предприетите мерки от правителството.

 

На въпрос какво ще се прави със заема от 10 млрд. Дончев отговори, че се надява, че няма да бъде използвана цялата сума. "200 млн. минимум ще е помощта за фирмите, която се обсъжда, над милиард е за схемата 60/40. Ще има нужда от субсидиране на социалните структури. Няма гаранция, че този дълг ще бъде изтеглен целия, още по-малко, че ще бъде изхарчен, това е рамка.", заяви вицепремиерът.

 

По думите му на места в държавната администрация са си позволили да спрат работа и да не обслужват граждани, но са получиха писма да осигурят мерки и да не спират работа.

 

"Често сме в ситуация, в която има електронна услуга, но граждани не ги използват. Такъв пример е с банките. Дано се научат хората да използват това.", каза още Дончев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 9787 |07.04.2020 Томислав Дончев: ББР дължи обяснение за кредита от 75 млн. лв. на колекторска фирма . 38| 4317 |25.03.2020 Томислав Дончев: Държавата ще издържи толкова, колкото трябва . 12| 8172 |22.03.2020 За геополитиката и измамата „традиционна китайска медицина“… . 18| 4104 |14.03.2020 Томислав Дончев: Имаме много безотговорни граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads