Реклама / Ads
20| 5089 |07.11.2020 НОВИНИ

Томислав Дончев: Въвеждане на тотален локдаун ще е много тежък удар върху икономиката

.
Томислав Дончев
Въвеждане на тотален локдаун след тази трудна пролет, ще е много тежък удар върху икономиката. Ако ние като общество и държава искаме да сме по-богати, по-добре икономически, има само един път - да произвеждаме по-скъпи неща, такива каквито другите не могат, а не на ишлеме, не в по-евтин вариант за производството.
 

Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Правителството успява да управлява кризата и има редица доказателства за това. Капацитетът на другите политически сили перманентно е под въпрос, твърди вицепремиерът.

 

Относно ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и предприетите мерки, Дончев обясни, че има огромна разлика спрямо мерките напролет и тези от есента.

 

Сега държавите от ЕС избират мерки, като се опитват да минат с минимум икономически щети. Ние се стремим към същото, образно казано - да се движим по ръба на бръснача.


Да, имаме списък с допълнителни мерки, но считаме, че към днешна дата няма нужда да бъдат предприети. За да се случи това, трябва да има увеличение на броя на заразените и увеличаване на смъртността.


Не искам това, което се случи в началото на годината в Испания и Италия, да се повтори тук. Ще направим всичко възможно, допълни вицепремиерът.

 

Дончев коментира и въпроса с предложението на Цветан Цветанов президентът Румен Радев да свика КСНС заради ситуацията с COVID-19.

При този труден институционален диалог, не знам как би изглеждал такъв съвет. Досега ние не сме чули никаква конкретна позиция от страна на държавния глава, смята Дончев.

 

Според него е нужно икономиката да се развива в три основни направления - декарбонизация, зелена икономика и тотална дигитализация.


Относно т.нар. зелена сделка за намаляване на вредните емисии, Томислав Дончев обясни, че никой не може да даде отговор на въпроса докога ще работят централите с въглища в България.

 

Въпросът тук е икономически - докога енергията ще бъде на конкурентна цена. По всяка вероятност, минната индустрия ще съществува през последните 5 години, може и повече.

 

Създаден е фонд за енергиен преход, ЕК ще ни помогне, разбира се, необходима е и местна мобилизация и концентрация на усилията, категоричен е вицепремиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4785 |02.11.2020 Томислав Дончев: Антиковид плана ще е готов за обсъждане до два месеца . 12| 6862 |01.11.2020 Икономист към Дончев: Моля, не мислете и не третирайте нас, народа, като овце! . 18| 11484 |31.10.2020 Радослав Бимбалов: Драги Томиславе, долу ръцете от бъдещето на дъщеря ми! . 22| 4344 |30.10.2020 Томислав Дончев: Ще отделим близо 2,4 % от БВП за справяне с пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads