Реклама / Ads
18| 4117 |14.03.2020 НОВИНИ

Томислав Дончев: Имаме много безотговорни граждани

.
Томислав Дончев
Имаме много безотговорни граждани, за съжаление. Няма как обаче на първо място да не е грижата за здравето. Властите си дават сметка, че ще има последици от въвеждането на рестрикциите, но всичко е с цел превенция.
 

Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с нарушаване на мерките срещу коронавируса.

 

"Анализирахме много внимателно математическия модел, по който се развива развитието на коронавируса. Ние сме пред тази част, след която предстои стръмен пик на горе. Стремежът е да я направим не толкова стръмна. Разликата между двата сценария не са само математически сценарии, това са човешки животи.", бе категоричен вицепремиерът.

 

Припомняме, че тази сутрин опаретивния щаб обяви, че трима шофьори на ТИР-ове в Сливница са арестувани за нарушаване  на домашната карантина. Те са принудително заведени в къщите им, след като са обявени, че трябва  да бъдат под карантина, а са заварени в заведение.

 

На въпрос за мнението на президента Румен Радев, че не трябва да има своеволия във връзка с извънредното положение, вицепремиерът отговори: "Няма променен нито един конституционен баланс, има повече права на санитарните власти и полицията за ограничане на заразата".

 

Той обясни, че в законодателството ясно е записано какви са санкциите при нарушение на мерките при извънредно положение. Каза, че трябва отговорно отношение, но поводи за паника във връзка с липсата на хранителни продукти няма.

 

По думите му, малко или много, масовото пазаруване е естествена реакция, особено у по-възрастните хора, които са преживели кризи и купонна система.

 

„Науката не е доказала, че този, който си купи 50 кг захар, придобива имунитет срещу коронавируса. Българските магазини имат достатъчно продукция. Българското селското стопанство имат достатъчен ресурс да изхранят България в рамките на каквато и да е било криза. Обръщам внимание, че не се намираме в такава криза“, каза Дончев.

 

"Българските магазини имат достатъчно индустрия", каза Дончев във връзка с трупането на хора пред щандовете.

 

"Не се намираме в такава криза", посочи още той.

„Даваме си сметката, че цялото това ограничаване има последици, включително и стопански. Няма как обаче на първи място да не е грижата за живота и здравето на хората. Това е премеждие, което като общество трябва да преминем. Българският народ невинаги се обединява в хубавото, понякога се обединява, когато има заплаха и риск. Надявам се този път това да се случи“, каза още Томислав Дончев.

 

„Негативен ефект от епидемията и взетите мерки върху бюджета ще има, опитваме се да го ограничим. Ключовият критерий е колко дълго ще продължи тази ситуация. Опитът ни с този вирус е едва два месеца и не знаем всичко“, коментира Дончев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3949 |09.03.2020 Имаме само мостри на защитни облекла от две фирми, чакаме да ги сертифицират . 12| 4191 |09.03.2020 Томислав Дончев: Със затоплянето на времето коронавирусът ще изчезне . 1| 4039 |08.03.2020 Катя Николова: Жените имаме памет за постиженията от миналото, но действаме в настоящето с мисъл за бъдещето . 6| 4074 |29.02.2020 Томислав Дончев: Има белези на обществена истерия заради коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads