Реклама / Ads
25| 5533 |10.04.2020 НОВИНИ

Томислав Дончев: Ако сделката с ББР е законна, няма да има съдебно преследване

.
Томислав Дончев
В случая с отпуснатия от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лева на колекторска фирма премиерът е поискал оставката на цялото ръководство на банката, защото действията на управата на банката са довели до ерозиране на доверието. Това е нещо, което не можем да си позволим. Ако сделката е била законосъобразна, няма да бъдат преследвани съдебно. От политическа гледна точка ние сме взели мерки.
 

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Повечето държави към този момент са анонсирали какви мерки ще се вземат. Не мисля, че в България те са по-различни. Категорично има интерес към мярката 60/40 – над 23 000 работници ще бъдат обезпечени за седмица прилагане. Даването на 1500 лева кредит с гратисен период вече работи, посочи вицепремиерът.

 

Успоредно с това се работи по нови мерки. Утре ще бъде анонсирана мярка за родителите, които са в неплатен отпуск и гледат децата. Тук държавата е виновна, защото е отворила училищата и детските градини. Ще насочим мерки и към малките предприятия – безвъзмездна помощ до 1/4 от годишния оборот на предприятието. Надявам се в понеделник да има обществено обсъждане по темата. Целта ни е тази мярка да е налична до края на месеца, обяви Дончев.

 

Когато се раздават пари, да се раздават на всички, не е правилно. Тук проблемът е, че пари могат да отидат при някой, който няма нужда от тях, а на този, който му трябват, да не му стигнат. Тук основният въпрос е таргретирането – как парите да отидат при тези, които имат най-много нужда от тях. Трябва да сме отговорни, харчейки парите на държавата, добави той.

 

В момента и най-големите експерти нямат яснота какво ще се случи, защото не се знае докога ще продължи кризата. Става дума за изключително фини вериги на доверие, на които се крепи икономиката. Ако има сривове на цели категории потребления, може да има и по-дълбока криза, отбеляза вицепремиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7456 |09.04.2020 Снимка показва, че Томислав Дончев е бил голям фен на президента . 9| 6920 |08.04.2020 Бабикян: Томислав Дончев да отърчи при проф.Константинов и при началника Бойко и да разрешат дистанционното гласуване . 7| 4000 |08.04.2020 Томислав Дончев: В политиката всичко е на морална основа, щом има недоверие трябват мерки . 39| 9756 |07.04.2020 Томислав Дончев: ББР дължи обяснение за кредита от 75 млн. лв. на колекторска фирма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads