Реклама / Ads
6| 3450 |17.05.2021 НОВИНИ

Гълъб Донев: Социалните плащания, заложени в бюджета, са гарантирани. Антикризисните мерки – не

.
Гълъб Донев Източник: БГНЕС
Социалните плащания, които са заложени в бюджета, са гарантирани. Не са гарантирани антикризисните мерките. Голяма част от тях са осигурени, но има такива, за които трябва да се намери допълнителен ресурс. Може би най-ефективната мярка е 60/40. По нея бяха запазени 240 000 работни места. Тя обаче е свързана с голям обществен ресурс – до момента са изразходвани 1,2 млрд. лева.
 

Това обясни пред Българската национална телевизия служебният социален министър Гълъб Донев.

 

„Благодарение на мярката, сивият сектор на бизнеса излезе на светло. Като резултат от това над 7 млн. лева постъпиха в бюджета. Мярката е адекватна към ситуацията в страната, но ако работодатели, синдикати и държава подкрепят продължаването на мярката 60/40, ще трябва да се търсят възможности за преструктуриране на бюджета. Ще има нужда да се направи промяна“, отчете той. Според разчетите за да бъде продължена мярката и през юни, трябва да се пренасочат от други разходи 120 милиона лева. Социалният министър обяви, че ще се направи преструктуриране на бюджета, за да се гарантират социалните плащания.

 

По думите му правителството обсъжда редица мерки за възстановяване на бизнеса след кризата. Донев даде пример с мярка, целяща кредитиране на бизнеса.

 

От днес вече е назначена одитната комисия, която да направи оценка на разходването на средствата на ББР. В индустриални зони също ще има проверки. Отговорността е за публичните ресурси, които разходва държавата. Не мога да коментирам на този етап дали има нарушения. Това ще стане ясно след проверката. Всички резултати ще бъдат публични. До 10 дни ще стане ясно и ще бъде обявено“, коментира още Гълъб Донев.  

 

Според него е нормално новото правителство, което идва да направи смени и в първия ешелон в министерствата – зам.-министрите. „Това не е чистка и реваншизъм. Не е редно за такива назначения да се хвърлят обвинения. Аз познавам много добре работата в социалното министерство, познавам екипа. Там където има нередности те ще бъдат публично обявени“, категоричен бе Донев.

 

Служебният министър заяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост бъдат направени промени и ще бъде внесен в Европейската комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8107 |14.05.2021 Д-р Цветеслава Гълъбова: Ето защо реве девойката . 5| 6584 |13.05.2021 Румен Гълъбинов напусна Стратегическия съвет към президента . 25| 26105 |11.05.2021 Цв. Гълъбова: Професорката - защитничка на Борисов е изнервена. Върти очите на 360 градуса . 16| 7906 |06.05.2021 Цветеслава Гълъбова: Пред очите ни се разгръща изключително богата личностова патология

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads