Реклама / Ads
9| 3339 |18.03.2021 НОВИНИ

Щяло да има помощи за бизнеса през 10-те дни, уверява икономическият министър

.
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов Източник: БГНЕС
Нашият ангажимент е да осигурим пълна подкрепа на бизнеса в този 10-дневен период, в който ще бъде затворен. Подкрепата ще бъде предоставена на всички сектори, които ще бъдат засегнати от заповедта на здравния министър, увери министърът на икономиката Лъчезар Борисов.
 

По думите му вече била изготвена платформа, работело се с всички заинтересовани страни, както и с НАП.

 

„На базата на разговорите, които имаме с министър Сачева, ще продължат да се прилагат мерките 80/20, 60/40, 75/0 и мярката "Запази ме". Разбира се, продължават и мерките през Българската банка за развитие“, гарантира министър Борисов.

 

Разбира се, не мина и без дежурните хвалби за работата на правителството. Мерките в помощ на бизнеса били незабавни и светкавични.

 

Относно неплатените отпуски на служителите той прехвърли топката към Министерството на труда и социалната политика. Компаниите, които имат проблем с фиксираните разходи, могли да разчитат на Министерството на икономиката.

 

„Разполагаме с необходимия ресурс за абсолютно всички. Няма значение в какъв размер е той, защото ние ще се справим. Ще ъпдейтнем процедурите през НАП. За тези десет дни компаниите ще получат аналогична процедура през НАП и оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност", която е част от Министерството на икономиката. Те ще получат до 50 000 лева. Продължаваме да разговаряме с бизнеса и за нови мерки за подпомагане“, добави икономическият министър.

 

„Директната помощ за физическите лица минава през процедурите на социалното министерство. Мислим както за хората, така и за бизнеса, спазвайки европейските правила и законите в България. Правим най-доброто в синхрон с бизнеса, правителството и засегнатите браншове“, заяви в заключение Лъчезар Борисов.

 

„75 % от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки. Хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще са със запазени осигуровки“, обеща от своя страна министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.  По думите й по мярката „Запази ме“ ще има нужда от допълнителни 7 млн. лв. за тези 10 дни на локдаун.

 

Парите за обезщетения по време на локдауна ще бъдат изплатени около 15 април, обеща Сачева.

 

Въпреки сладките приказки на двамата министри, хората остават недоволни, защото горчилката от забавените помощи още е в устата им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4156 |11.03.2021 Само кандидати и симпатизанти даряват на партиите за изборите, нищо от бизнеса . 6| 4097 |10.03.2021 Журналист: Битка между Сараите и бизнеса вероятно е причината за внезапното отстраняване на Пеевски . 9| 3694 |28.02.2021 Проф. Бобева: Бизнесът се справи, въпреки кризата и символичните помощи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads