Реклама / Ads
0| 4261 |26.08.2015 НОВИНИ

Томислав Дончев - на топа за местните избори

.
Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря за организационно-техническата подготовка на местните избори и на националния референдум, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Правителството прие решение за подготовката и провеждането на местните избори и на национален референдум.
 
Кабинетът възложи на заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика да координира изпълнението на дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите за общински съветници и кметове и на национален референдум. В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите и националния референдум, съгласувана с ЦИК. Той трябва да предложи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

За организацията, подготовката и произвеждането на националния референдум извън страната отговаря външният министър. След края на днешното заседание на МС министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че има рискове при организирането на гласуването за референдума в чужбина. ЦИК ще трябва да открие повече от 430 секции съществували в период от 5 години и в тях да са гласували минимум 100 гласоподаватели. Има реална възможност, особено в Турция, в някои от секциите да не се гласува. Също така има опасност да не се попълни бройката на членовете на секционните комисии, допълни Митов. Той призова политическите партии да съдействат и да попълнят своите квоти. Ще разговарям с всички парламентарно представени партии. Ако не се попълнят квотите, от България трябва да бъдат командировани служители, които няма да могат да гласуват на местните избори, защото в чужбина няма такива секции. Това поражда още един конфликт между конституционното право и административните задължения, разкри министърът. Митов ще обсъди с ЦИК по-голямо възнаграждение за тези служители.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4895 |25.08.2015 Дончев: Коалиционното партньорство ще се спазва трудно на изборите . 13| 5662 |22.08.2015 Удряли и Т. Дончев с бензина. Той: Картел трудно се доказва! . 5| 4849 |17.08.2015 Обвинение в безстопанственост и 5000 лв. гаранция за кмета на Карлово . 7| 8896 |12.08.2015 Т. Дончева: Ген. Киров не казва, къде са парите...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads