Реклама / Ads
2| 2592 |30.11.-0001 НОВИНИ

Тони Блеър: Решението на САЩ да се оттеглят от Афганистан е малоумно

.
Тони Блеър
”Решението на САЩ да се оттеглят от Афганистан е малоумно”. Това заяви бившият британски премиер Тони Блеър, като защити инвазията в азиатската страна преди 20 години. Той добави, че Западът трябва да се ангажира с чужда намеса „по всякакъв начин“ или да рискува свят, в който Русия и Китай доминират, цитира думите му британският вестник The Times.
 

Освен, че нарече решението за оттегляне от Афганистан „малоумно“, той предупреди, че то ще навреди на доверието в САЩ и Великобритания, като същевременно ще позволи „всяка джихадистка група по света да го аплодира“, пише "Гласове".


В изявление от 2700 думи-първото му за кризата, откакто талибаните завзеха Кабул миналия уикенд, Блеър каза, че „изоставянето“ е „трагично, опасно [и] ненужно“. Оттеглянето означава, че „светът вече не е сигурен къде стои Западът“, пише той.

Блеър каза, че политическите разделения в САЩ „видимо водят до атрофия на американската мощ“ и решението на Джо Байдън да се оттегли „с малко или дори без консултации“ остави Великобритания „в риск от изпадане във второ разделение на световните сили“.

 

Той призна, че е направил „грешки“ по време на афганистанската интервенция след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. „Научихме опасностите от интервенцията по начина, по който се намесихме в Афганистан, Ирак и Либия“, казва той.


Западът трябваше да вземе дългосрочно решение, за да се справи с войнствените форми на „радикален ислям“, продължава Блеър, „точно както САЩ и Европа взеха стратегическо решение за борба с комунизма по време на Студената война“.

„Ние разпознахме революционния комунизъм като заплаха от стратегически характер, която изискваше да се изправим срещу него както идеологически, така и с мерки за сигурност. Той продължи повече от 70 години. През това време никога не бихме помислим да кажем: „Е, ние се занимаваме с това от дълго време, просто трябва да се откажем.“ Знаехме, че трябва да имаме воля, капацитет и постоянна сила, за да го победим. Разбрахме, че това е истинска заплаха и се обединихме нации и партии, за да се справим с това “, добавя той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3546 |06.08.2021 Бербатов заяви, че е абсурд решението на Апелативния съд за Боби Михайлов . 1| 5187 |02.08.2021 БОЕЦ обжалва решението на ВСС по сигнала на министър Стоилов за оставката на Гешев . 22| 10148 |01.08.2021 Пеевски се жалва лично пред ВАС заради решението на кабинета по “Магнитски” . 10| 5752 |29.07.2021 Проф. Антоний Тодоров: В ИТН няма хора, които са политици. Атаката към Василев е несериозна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads