Тонове череши отиват за ракия
В села като Раждавица, Стенско, Полска скакавица, където преди седмица падна унищожителна градушка, черешите се берат и се слагат в бидони за ракия, каза кметът на Стенско Огнян Янев пред кореспондента на БНР.
Плодовете трябва да отлежат около 25 дни преди да се изварят. Черешовата ракия беше застъпена и на повечето от щандовете на завършилия в неделя по обяд в Кюстендил "Празник на черешата". Кметът на село Николичевци Спаска Методиева беше аранжирала бутилка, отлежала 15-годишна черешова ракия, а на щанда на село Драговищица черешовата амброзия беше 10-годишна.
При изкупна цена на черешите от 60 до 70 стотинки за килограм, много от производителите берат черешите и ги слагат за ракия. Черешовата ракия ще стане предпочитана напитка за района и ще конкурира успешно гроздовата, прогнозират местни познавачи.
Моля, подкрепете ни.