Реклама / Ads
3| 2973 |18.10.2022 НОВИНИ

В топ 3 на Фейсбук групите за руска пропаганда са русофилски, на привърженици на Радев и на БСП

.
Източник: Снимката е илюстративна
Сред Фейсбук групите, които разпространяват руска пропаганда у нас, се открояват русофилските групи, следвани от групите на привърженици на президента Румен Радев, а на трето място са такива на привърженици на БСП и Корнелия Нинова. Регистрират се и групи на ”Възраждане”, но те са по-надолу в класацията.
 

Това обясни пред БНР Вероника Димитрова, главен асистент в Катедра "Социология" на Софийския университет и главен редактор на списание "Критика и хуманизъм", издание на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Фондацията работи по изследователски проект в няколко етапа за каналите на осъществяване на руска пропаганда в България. Мониторингът се  реализира по
Наблюденията в поредния етап са върху отворени Фейсбук групи, в които не е нужно "да се влиза под прикритие", уточни Димитрова.

 

По думите ѝ тези групи основно препубликуват линкове, готови снимки и видеа и много рядко става въпрос за оригинални статуси и визуални материали.

"Това показва, че тези групи не произвеждат съдържание, а просто разпространяват."

"Определено става въпрос за "отвличане" на лявото в посока пропаганден наратив. Другото важно е, че като цяло се отвлича и недоволството. Голяма част от групите не са привърженици на конкретни политически партии и лица, а се обявяват "против". Те се опитват да канализират недоволството, като го превърнат не в гражданско действие, а в пропаганден, конспиративен наратив", коментира Вероника Димитрова.

 

 

Димитрова даде пример – "лошият Запад" се заменя с "ЕС", "лошият Запад" е опонент и враг на Русия. "Става въпрос за една ключова нишка, която се възпроизвежда, без възможност за опозиция и лична интерпретация. (…) Работим основно с ключови думи – денацификация, руски свят и т.н. През тях се хваща разпространението на пропагандата. Не всички публикации, които попадат при нас, са пропагандни. Около 20% не са пропагандни статии, публикации и т.н."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 11635 |14.10.2022 Псувни и обиди отнесе Костадинов на жълтите павета: Руска ку*ва (ВИДЕО 18+) . 2| 3001 |11.10.2022 Йордан Божилов: Руската пропаганда иска да всее раздор сред нас. Не трябва да се поддаваме . 6| 3687 |05.10.2022 С указ на Путин: Запорожката АЕЦ вече е руска собственост . 2| 3122 |03.10.2022 „Медуза“: В Руската дума за анексията гласуваха повече депутати, отколкото присъстваха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads