Реклама / Ads
1| 3443 |14.09.2021 НОВИНИ

Топ 6 на любимите неща на учениците, които трябва да уважаваме

.
Всеки родител е сигурен, че познава своето/ите деца. Учителите също вярват, че знаят всичко за своите ученици. Въобще възрастните са убедени, че са наясно какво харесват децата, какво мразят, от какво имат нужда. Всичко това се стоварва върху подрастващите, които освен ужасно тежките раници трябва да носят и досадните съвети и загриженост на големите. Тях никой не ги пита.
 

Дългогодишни анкети между ученици от 10 до 15 години показват следното, което най-много харесват.

 

ТОП – 6 на „Аз обичам“

 

1. Ваканцията

2. Междучасието – време за бързо споделяне и хапват по нещо

3. Да спят повече сутрин

4. Отлични оценки

5. Да се разхождат и въобще да бъдат с приятели

6. Сладки лакомства и напитки

 

Сега теоретичната част…

 

Психичното здраве на подрастващите в Европа и в частност (запитани над 230 000 ученици на различна възраст, включитено в България) на Балканите се влошава. Те са все по-стресирани и уморени, тормозени са в интернет, спортуват малко, ядат нездравословни неща, посягат към алкохол и лека дрога не използват предпазни средства по време на секс. Проучването е част от мащабно изследване на учени от няколко страни, което е част от доклад на Световната здравна организация (СЗО) за здравето на подрастващите и социалните взаимодействия. Психолозите стигат до извода, че психичното благосъстояние се влошава с напредването на възрастта на децата, като момичетата са изложени на по-висок риск от развитие на психични разстройства, отколкото момчетата.

Всеки четвърти тийнейджър съобщава, че е изпитвал стрес, раздразнителност или нарушения на съня поне веднъж седмично. „Фактът, че все повече подрастващи споделят за признаци на лошо психично здраве - депресивно настроение, нервна възбудимост, раздразнителност - е сериозна причина за безпокойство“, констатират експертите. "Начинът, по който реагираме на този нарастващ проблем, както и приложените ограничения и дистанционно обучение заради COVID-19, ще се отрази на живота на няколко поколения, категорични са лекари.

 

В проучването са участвали деца на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави. Изследователите се фокусираха върху физическото и психологическото здраве на подрастващите и техните социални взаимодействия.

Един от изводите е, че децата са все повече натоварени в училище и се справят все по-трудно.

По-малко от една трета от тийнейджърите ходят на училище с желание.

 

Какво да се прави?

 

Бъдете повече време с децата си.

Разговаряйте с децата си като с равни.

Уважавайте мнението им.

Давайте им повече лична свобода.

Разговаряйте за любимите им книги и филми.

 

Ще скочите: Това всеки го знае. Може, но много малко го правят.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 40117 |11.09.2021 Радостин Василев, ИТН: Срам! Депутат от ГЕРБ в комисията чете от листчета неща, които не разбира . 9| 3602 |06.09.2021 Асен Агов: Няма как нещата да не се променят към по-добро, като сме стигнали дъното . 0| 3051 |31.08.2021 Конфедерацията на работодателите на срещата с БСП: В строителството нещата стоят драматично, хората трябва да получат парите си . 6| 3669 |08.08.2021 Стоян Мирчев: Нужно е всички да свалим картите на масата и да видим дали ще намерим сила заедно да променим нещата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads