Реклама / Ads
0| 2187 |18.08.2024 НОВИНИ

Топлинен удар: симптоми и какво да правим?

.
Едно от нещата, за които трябва да се внимава при екстремно високите температури, каквито имаше през последните дни, е топлинният удар.
 

Само за последните 15 дни в Спешна помощ в София са постъпили 220 сигнала, свързани със симптоми, произтичащи от високите температури.

Жълт код за жеги, но все така с условия и за бури







За да не се стига до топлинен удар трябва да се излиза със светли, широки дрехи, да се носи бутилка с вода. Трябва да се избягва пряко излагане на слънчева светлина, особено когато е най-силно слънцето – между 12 и 18 ч., заяви пред bTV д-р Дарко Манчевски.

 

Ако вече е получен топлинен удар, трябва да се разкопчаят дрехите, така че да не стягат човека над кръста, да бъде полят с хладка вода, да бъде преместен в хладно помещение или на сянка. Междувременно трябва да бъде повикан медицински екип.

 

При дехидратация в домашни условия най-добре помага солеви разтвор, който се приготвя от 1 л. вода, ½ ч.л. сол и 6 ч.л. захар. Изпива се на малки порции.

 

Топлинният удар протича в три етапа – лека, умерена и тежка форма.

 

Топлинният удар е сериозно състояние на организма, което налага медицинска помощ незабавно. Може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход. Получава се в резултат на излагане на високи температури и дехидратация на организма, при което се блокира способността за нормална терморегулация.

 

При телесна температура над 40,56°C, могат да настъпят и увреждания на централната нервна система. Това може да се случи не само на открито, но и в затворени помещения или коли през най-горещите летни дни. Състоянието може да протече с различна тежест. В най-тежката си форма се среща сравнително рядко.







Силно чувствителни на топлина са възрастните над 65-годишна, малки деца под 4-годишна възраст, спортисти, хора, които не приемат достатъчно количество вода и течности и консумиралите алкохол. От високите температури следва да се пазят и хората с определени заболявания – сърдечни, белодробни, бъбречни, диабет, психически, анемия, както тези с наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и всяко състояние на повишена телесна температура.

 

Излагането на топлина следва да избягват и претърпелите слънчево изгаряне. Трябва да се има предвид и че приемът на някои лекарства затруднява способността на тялото да се справя с високата температура. Такива са антихистамини, диуретици, транквилизанти, антиконвулсанти, медикаменти за сърце и срещу високо кръвно налягане, антидепресанти и невролептици. В тази група попадат и таблетките за отслабване и наркотични средства, като кокаин и амфетамини.

 

Симптоми

 

Топлинният удар дава ранни предупредителни знаци. Ако бъдат забелязани навреме тези признаци, това може да помогне за предотвратяване на развитието на по-сериозни усложнения.

 

Топлинното изтощение е състояние, което предшества топлинния удар и при настъпването му се наблюдават следните симптоми:

 

- мускулни крампи;

- обща умора;

- главоболие;

- виене на свят;

- усещане за отпадналост;

- гадене.

 

Тежките симптоми, показващи топлинен удар, включват:

 

-бледа, зачервена или суха кожа;

- объркване;

- проблеми с ходенето;

- разширени зеници;

- повръщане;

- необичайно поведение;

- ускорен сърдечен ритъм;

- учестено дишане;

- припадъци;

- безсъзнание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2530 |18.08.2024 Кирчо Руския, свързван с Таки, сред задържаните за престрелката в Халкидики? . 1| 2434 |18.08.2024 Почина френската кино легенда Ален Делон . 0| 2163 |18.08.2024 Ендокринолог: Около 70% от хората имат такъв генетичен терен - стигат до затлъстяване . 0| 2157 |18.08.2024 Заради високите температури: Спират движението на камиони - ето кога и къде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads