Реклама / Ads
62| 15416 |02.02.2021 НОВИНИ

Това е несериозно, проф. Коларова... Спор в ефир заради изявлението на Радев

.
Слави Василев и проф. Румяна Коларова
Горещ спор в ефир между политически анализатори по повод вчерашното изявление на президента Румен Радев. Думите на държавния глава станаха повод за поредна престрелка между ”Дондуков 1” и ”Дондуков 2”, а днес скараха и политолозите. Този път в спор влязоха Румяна Коларова и Слави Василев. Коларова не пропусна да разкритикува вдигнатият юмрук, не изключи възможността ходът на Радев да се окаже ”унизителен” и определи всичко казано като просто думи.
 

"След вдигнатия юмрук, виждаме, че сега сочи пътя на партиите. Това е в стила на всички онези авторитарни клишета..."

 

"Това е несериозно, проф. Коларова"

 

"Изнивятайте, но този президент няма никакъв политически опит. Това е един 4-годишен и то толкова неудачен опит..."

 

Това са само част от репликите, които нажежиха обстановката в студиото на bTV.

 

"Думите на Радев са силен политически ход, но като всеки такъв съдържа до голяма степен и риск. Бих направила паралел с онова обявяване на Бойко Борисов за внасяне на нов проект за Конституцията в разгара на кризата. Радев се явява като обща платформа на фронта анти-ГЕРБ", коментира проф. Коларова и допълни:

 

"С ритуално коленичене пред президентството започнаха протестите. Той очаква риртуално съобразяване от основните играчи с изборите. Иска да им даде обща платформа".

 

Слави Василев също определи като стратегически ход казаното вчера, но според него Радев се е позиционирал ключово и то в следавщите 6 години. Причината - Радев е отнел инициативата на партии, които биха го подкрепили.

 

"Това му позволи да остане и на страната на гражданите, които той вижда като мнозинство. Те искат промяна на политическия модел. Той ще бъде до тях, защото ще продължи да настоява за промяна и обяви нещо, което е важно - че ще бъде готов с промени в Конституцията тогава, когато времето узрее", смята Василев.

 

"Би било абсурдно БСП да не подкрепи Радев. Симбиозата между БСП и Радев е очевидно успешна. Радев очерта някои важни неща вчера, които показват по същество каква е политическата алтернатива - каза по какъв начин вижда властта и нахвърли идеи за повече прозрачност, които да определят тази власт", допълни Василев.

 

Коларова обаче вижда опасонст в заявката - ако никоя партия не обърне внимание.

 

"Не виждам как Слави Трифонов ще коленичи пред президента. "Демократична България" също не ми се вярва да направят този ход, който ще ерозира електоралната им база. Може да се окаже, че ходът ще увисне в празното пространство и ще има подкрепата на различни маргинални формации, Триото и Мая Манолова. Това е доста унизително. Второто унижение ще бъде, ако президентът има подкрепа на малцинството в парламента, а заявката е, че говори от името на мнозинството", смята Коларова.

 

По думите й и в рамките на протестите не се е видяло това единение, за което говори Радев.

 

"Всичко това е на думи. Това е и слабостта на позицията. Той единствено и само говори в политиката. Реалните програми се правят от партиите. Ако той иска да изземе функциите на партиите, рано или късно ще се стигне до ритане на кокалчетата под масата. Не мисля, че е пътепоказател и не мисля, че може някой, най-малкото пък българския президент, да диктува на партиите. След вдигнатия юмрук, виждаме, че сега им сочи пътя. Това е в стила на всички авторитарни клишета", допълни още проф. Коларова.

 

Отвърна й Слави Василев: Това е несериозно...

 

"Извинявайте, но този президент няма никакъв политически опит. Има един 4-годишен и то толкова неудачен опит...", коментира проф. Коларова и посочи, че всички останали партии, било то парламентарни или извън парламентарни партии имат такъв.

"Колко опитен политик си показва това дали ще усетиш пулса на хората. Този пулс е промяната. Всеки, който не го усети, ще отиде на политическото бунище", категоричен беше Василев.

 

"Ама... хвърляме се в предизборна кампания вече", категорична беше Коларова и допълни:

 

"Мисля, че Радев само ще загуби, ако участва в предизборната кампания за парламент. Мисля, че е доста прибързано да се позиционираш, преди да видиш какво ще се случи в 45-тото Народно събрание. Представете си голяма коалиция между ГЕРБ и БСП или структура, която включва партии, които не го подкрепят...", анализира Коларова.

 

Василев изключи напълно възможността за такава коалиция, защото това би обезличило опозиционната партия. Той е на мнение, че битката между Борисов и Радев тепърва ще се материализира на политическото поле.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 3874 |31.01.2021 Проф. Витанов: Далече сме от стадния имунитет . 6| 6549 |27.01.2021 “Отровното трио”: Това е реалността, Борисов. Вече сме в три кризи едновременно. Ти го пожела . 11| 4125 |26.01.2021 Проф. Костов: Ваксинационният план трябва да се промени. Държим се като мазохисти . 16| 4775 |28.01.2021 Проф. Гечев, БСП: Прогресивен данък, за да не потъва ресурс в приятелски джобове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads