Реклама / Ads
1| 3706 |13.11.2018 НОВИНИ

И този доклад на ЕК е предпоследен, смята депутатът Крум Зарков

.
Крум Зарков
И този доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка е предпоследен. Предпоследни бяха и предишният, и по-предишният. Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на ”БСП за България” Крум Зарков по повод оповестяването на евродоклада, от който става ясно, че Европейската комисия ще прекрати частично наблюдението си над България.
 

От шест показателя, ЕК казва, че три са временно изпълнени. Интересно е тези които не са изпълнени. Не са изпълнени изискванията за продължаване на съдебната реформа и може би най-важното - изискванията за борба с корупцията по висшите етажи на властта и корупцията като цяло. Като при корупцията като цяло специално внимание се обръща на това, което Комисията нарича ключова рискова област - тази на обществените поръчки, заяви Зарков.

 

Когато преди година спорихме с колегите от ГЕРБ дали предишният предпоследен доклад е успешен или не, те казваха: "Поне няма нови изисквания". За съжаление, в този доклад сякаш се прокрадва и нещо ново - Комисията констатира, че през последната година медийната среда в България се е влошила драматично и това трябва да бъде знак за всички ни, подчерта социалистът.

 

Обективно, очевидно е, че механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край, но проблемите остават, добави той.

 

За нас най-важното е всеки български гражданин, когато отиде на съд, да има доверие в съдебната система, и ще продължим да работим в тази посока. От БСП гледаме на този доклад спокойно. Ще прочетем техническата му част изключително внимателно, ще предприемем нашите законодателни инициативи, които са препоръчани в него, както правим досега, заяви Зарков.

 

По думите му ЕК потвърждава твърденията на президента Румен Радев, че има още много какво да се направи по отношение на корупцията по високите етажи и като цяло, а когато говори за медийната среда - потвърждава изцяло това, което държавният глава каза наскоро за състоянието на демокрацията в България.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4287 |13.11.2018 Докладът на ЕК: Напредък има, медийната среда се влошава, мониторингът остава . 4| 3724 |13.11.2018 ЕК показва докладите за напредъка на България и Румъния . 9| 3708 |12.11.2018 Утре чакаме доклада на ЕК за напредъка на България . 2| 8752 |09.11.2018 Търси се този човек, твърди се, че поголовно обира апартаменти в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads