Реклама / Ads
1| 3609 |09.02.2023 НОВИНИ

Зарков с новина: Доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за България няма да има

.
Крум Зарков
Доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за България няма да има. Това увери пред БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков. По думите му този механизъм юридически не е прекратен и той продължава да съществува в правния мир, въпреки че по него няма доклади. ”Всичко това създава едно объркване както сред българските граждани, така и в Европа”, коментира той.
 

"Доклад ще има, но това е годишният доклад, който се прави за всяка държава и за България има специална глава, както за всички други. Този доклад ще отрази моментното състояние. Създаде се объркване, защото Механизмът за сътрудничество и проверка, друг вид доклад, беше поставен на дневен ред от Нидерландия като аргумент за спирането ни към Шенген и се създаде това объркване", посочи още министърът.


Припомни, че вчера (8 февруари) разговарял със заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова. Според него тя е оценила усилията на служебното правителство.


"Фактът, че подготвихме много важни законопроекти, много законопроекти, които са свързани и с транспониране на европейски директиви, и сме ги сложили като условие за Плана за възстановяване. Тоест, тя оцени усилията на служебното правителство, разбирайки, че то може да стигне до един момент - представянето на тези законопроекти в Народното събрание", добави правосъдният министър.


Зарков посочи, че докладът по Механизма за сътрудничество и проверка от 2019 г. е завършил с това, че България е изпълнила всички препоръки по този механизъм, с изключение на една - ставаше дума за отговорността на главния прокурор и че тази последна препоръка ще бъде следена в новия хоризонтален механизъм, който се прилага за всички страни членки. Той се прилага за всички страни членки, но за всяка има специфични изисквания. Нашите са до болка познати, коментира служебният министър.


Отбеляза, че 48-ото Народно събрание е приело пет важни законопроекта, но много не са били приети, сред които законът за антикорупцията и този за механизма за разследване на главния прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3310 |09.02.2023 Съветници и експерт от БСП в СОС: Докладът по програма ”Модернизация на образователната среда” не е направен коректно . 4| 7603 |08.02.2023 Черна книга на провалени и фанфарни операции на прокуратурата, предлага министър Зарков . 3| 4498 |05.02.2023 Зарков наля масло в огъня на БСП: Не опозицията, изборните резултати са проблем на Нинова . 2| 3287 |02.02.2023 Крум Зарков: В последния месец натисках като министър и ще продължа да натискам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads