Реклама / Ads
4| 2546 |26.05.2023 НОВИНИ

Крум Зарков: Противоконституционност в механизма за разследване на главния прокурор няма

.
Източник: личен архив
Работили сме в синхрон с Конституцията и считаме, че няма противоконституционност в механизма за разследване на главния прокурор.

Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

 

„Удовлетворен съм и съм благодарен на всички народни представители, които проявиха отговорност, бяха в зала и подкрепиха този въпрос, който толкова дълго време беше отлаган. Да, механизъм за разследване на главния прокурор вече има в българското законодателство“, коментира министър Зарков минути, след като Народното събрание одобри днес на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс. 

 

Когато законопроектът бъде публикуван в Държавен вестник и влезе в сила, той може да бъде прилаган, включително към производства, които вече са започнали, уточни министърът на правосъдието.

 

„Законопроектът е сложен, важното е, че стигнахме до едно удовлетворително решение“, каза Крум Зарков. „Въпросът за контрола и отчетността на главния прокурор има няколко измерение. Едното измерение е наказателноправното – това за разследването, а другото е отчетът. Според мен и двете намериха решения, които кореспондират с европейските стандарти и на ангажиментите, които страната ни е поела и по Националния план за възстановяване и устойчивост, и от гледна точка на мониторингите, на които сме обект“, допълни още той, цитиран от БТА.  

 

По отношение на вземането на решение за избор и отстраняване на върховните магистрати от Висшия съдебен съвет министър Зарков уточни, че крайното решение на законодателния орган е 13 гласа за главния прокурор, а за председателите на върховните съдилища ще се изисква квалифицирано мнозинство от 17 гласа. Крум Зарков аргументира решението с установените международни стандарти и по-голямата степен на самоуправление на съдилищата. 

 

Парламентът прие днес на второ четене текстовете от промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Предвижда се в случаите, когато е налице законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд.

 

След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор.

 

Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ контрол върху действията на прокурора, водещ разследването на главния прокурор.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3202 |19.05.2023 Словесни престрелки в НС: Костадинов: ”Ако нарека негър - негър, обида ли е?”, Зарков: Придавате си прекомерно значение! . 11| 3731 |18.05.2023 Министър Крум Зарков: Гешев да не плаши, а да арестува и обвинява . 0| 2382 |18.05.2023 Правната комисия най-сетне се зае с механизма за разследване на главния прокурор . 1| 2321 |13.05.2023 Зарков: Често жертвите на домашно насилие се сблъскват със сложни административни процедури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads