Реклама / Ads
10| 3262 |17.02.2023 НОВИНИ

Трад: Ако помощта за Сирия мине през Дамаск, трябва да я забравим

.
Руски модел е хуманитарната помощ да се използва като оръжие на войната. Режимът в Сирия използва хуманитарната помощ, за да притиска ЕС и САЩ. Ако помощта мине през Турция - ще стигне. Ако мине през Дамаск, трябва да я забравим. Часове след земетресението този район бе ударен от артилерия на Асад. Правителство, което прави това, ще докара хуманитарна помощ? Един от конвоите на ООН бе спрян от силите на Асад само на километри от бунтовническите райони. Хуманитарната помощ е разменна монета.
 

Това заяви в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" журналистът Руслан Трад, анализатор на процесите в Близкия изток. 


Новината за изпращането на помощ от България за пострадалите в Сирия бе афиширана като голяма победа от служебното правителство и бе отразена безкритично в голяма част от медиите. Проблемът обаче е, че сериозно засегнати от трусовете в Сирия са бунтовническите региони, а хуманитарната помощ, изпратена от страната ни, ще отиде в Дамаск, който се контролира от режима на Башар ал-Асад. Въпросът е ще стигне ли тази помощ до засегнатите места. 


Анализатори вече коментират, че служебното правителство и държавния глава Румен Радев помагат на сирийския режим да изпере имиджа си. За това свидетелстват няколко събития от последните седмици. 


"Радев харесва Русия и вярва в този модел. Хората около него, които са негови съветници също - трябва да сме добри с Русия, да имаме търговски връзки. Не си спомням толкова активна кампания на българска територия от тази, която се случва в момента - и от страна на сирийското посолство, и от страна на Радев и руските мрежи, които са обединени и говорят от една страна за ситуацията в България, от друга - за санкциите върху Иран, Русия и Сирия. Фронтът е активиран и е много агресивен. Външният ни министър праща поздравителна телеграма на Иран за 44 години от революцията в страната. За кое честити и от името на кого? За смазването на протестите, за убийството на кюрди в югозападната част? Изказванията на тези политици отекват като “България каза еди какво си”. Аз не искам да бъда свързван с тези хора и не смятам, че има голям брой хора, които са съгласни с това. Сирийският посланик лично благодари на Радев за оказаната помощ. Българската помощ за Сирия ще отиде през територии на Хизбула и режима на Асад", коментира Трад. 


“В социалните мрежи в момента тече кампания, която в момента засяга Сирия, защото е обща тема за руснаците и режима на Асад. Кампанията обаче се защитава от онези, които бранят военните действия на Русия в Украйна. Разменят си темите - днес ще говорим за COVID-19, утре - за американското земетресение. Това е друга теза, която се прокарва - че САЩ са предизвикали труса заради търсене на газ по границата между Сирия и Турция. Затова предупреждават да няма добив на шистов газ в Добруджа. Това е логиката на кратко”, обясни още Трад.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3267 |16.02.2023 "Перем" имиджа на един кървав режим в Сирия. Ще стигне ли помощта ни до пострадалите от трусовете? . 4| 2969 |16.02.2023 Демерджиев: ”Спартан” е натоварен с 4,5 тона помощи за Сирия . 0| 2969 |16.02.2023 ”Спартан” излита с хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия . 0| 2754 |15.02.2023 БЧК изпраща още 1 млн. лв. в помощ на пострадалите в Турция и Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads