Реклама / Ads
14| 4755 |23.11.2021 НОВИНИ

Трагедия на АМ ”Струма”, 45 души изгоряха в македонски автобус, 12 са деца

.
Трагедия на магистрала „Струма“. В пламнал автобус загинаха 46 човека. По първоначална информация те са граждани на Северна Македония. Сред жертвите има 17 деца, съобщават от МВР. Общо 12 са децата до 18-годишна възраст. Инцидентът станал малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до село Боснек. Жертвите са македонски граждани. Те са се връщали от екскурзия в Истанбул, Турция.
 

Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. Около 50 минути по-късно превозното средство с регистрация в Скопие е катастрофирало. По първоначална информация автобусът се е преобърнал и вратите на превозното средство са били затиснати. Затова хората не са могли да се спасят. Една от версиите е, че автобусът се е ударил в мантинелата. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил или първо е избухнал пожар.

 

Седем души са спасени и са откарани в "Пирогов" - две жени и петима мъже.Те са контактни и в стабилно състояние. Разказали са, че шофьорът е починал и са били блокирани в автобуса. Наложило се да счупят прозорците, за да се спасят.

 

Участъкът на магистралата има множество проблеми, цяло лято там са ремонтирани дупки, каза пред bTV пътният експерт Диана Русинова.

 

Отсечката е известна с лошото качество и наклон, както и с проблемна маркировка.

 

Българският премиер Стефан Янев е уведомил колегата си от западната ни съседка Зоран Заев.

 

"Първо, искам да изразя съболезнования на близките на жертвите. Преди няколко минути българският премиер Стефан Янев ме информира за голямата трагедия на АМ "Струма" край Боснек. Там автобус с македонски номера е претърпял катастрофа и се е стигнало до трагедия. В него са пътували 53 пътници, 46 са загинали, а 7 са закарани в болницата, и са транспортирани към София. Помолих премиера да ме информира своевременно за причините за инцидента. Македонските служби - министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването са информирани, и още сутринта ще изпратят екипи, за да помогнат. Първо трябва да се потвърди откъде на къде е пътувал автобуса, но вероятно вътре са пътували граждани на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от трагедията, съжалявам за инцидента. Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия", каза Заев пред bTV.

 

На мястото на трагедията вече е вътрешният министър Бойко Рашков.

 

Там е и служебният премиер Стефан Янев.

 

Служители на МВР, противопожарната и медицински специалисти са на мястото на инцидента.

 

Движението е блокирано, автомобилите се пренасочват.

 

Владо Перев, журналист от РСМ пред Нова тв: До 5,30 ч в Северна Македония никой не знаеше за трагедията. Институциите са затворени. Предполага се, че повечето пътници са македонски семейства, граждани от албански и мюсюлмански произход, които са били на екскурзия до Истанбул.

 

Македонският премиер Зоран Заев и външният министър Буяр Османи пътуват към мястото на катастрофата.

 

Според Перев всички автобуси за екскурзии минават задължителни прегледи за техническа изправност, а пътниците са застраховани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8098 |09.11.2021 Докато те умират, той пее: Когато забавата се превърне в трагедия . 0| 2986 |10.10.2021 Трагедия! Две деца загинаха при пожар във Варна . 2| 3122 |27.09.2021 Ограничават движението по АМ ”Струма”, три свлачища са се активизирали . 1| 3594 |21.09.2021 Военният министър: Поканих на разговор жената на майор Терзиев, за трагедията се свърши страшно много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads