Реклама / Ads
8| 4881 |23.11.2021 НОВИНИ

Рашков за ада на АМ ”Струма”: От опита си - такова нещо не съм виждал досега

.
Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на нещо такова. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там. Не знам дали в ранните часове трябва да изпадаме в детайли. Нека го оставим поне за друг час. От опита си - такова нещо не съм виждал досега. Хората са скупчени и са на въглен. Никой не може да каже колко са на брой, не може да се каже кои са. Трябва да се идентифицират от тук нататък и да се установяват човек по човек. Едва тогава ще може да се каже колко са на брой.
 

Това заяви на брифинг пред медиите служебният вътрешен министър Бойко Рашков за тежкия инцидент на АМ "Струма".

 

Какво се знае до момента?

 

Четири автобуса с македонска регистрация са влезли на територията на страната. Става дума за организирана екскурзия до Турция. Превозните средства са се връщали обратно от Истанбул. Един от автобусите се е ударил в пътната мантинела. Избухнал е пожар, при който са загинали 45 души. 12 от тях са деца. Оцелелите са седем. Те са настанени в УМБАЛСМ "Пирогов" и са в стабилно състояние.

 

Две основни версии - човешка грешка на водача и възникнала внезапна техническа неизправност, довела до катастрофата, посочи пред медиите зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

"Непозната по своите мащаби човешка трагедия. Четири автобуса са влезли на път за Истанбул. Има информация, че в изгорелия автобус са пътувал 52-а пътници, от които 12 деца. Оцелели без опасност за живота са 7 човека. 45 са загинали, сред които и 12-те деца. Телата са изгорели до неузнаваемост. Пътува екип от съдебни лекари, за да може да се идентифицират техните самоличности. Началната информация е, че няма български граждани", допълни още Рашков.

 

По думите на вътрешния министър мантинелата е била унищожена. Напълно е възможно запалването на автобуса да се е случил в резултат на това. Това обаче е една от първоначалните версии.

 

"Има индикации, че участъкът е бил проблемен. Не само кмета на Перник го казва. Тази информация е и от Института за пътна безопасност. Ще бъде много добре, ако изследваме и този въпрос - дали има наклони над допустимите", посочи още Рашков.

 

В момента се води разследване. Тепърва предстои причините за инцидента да бъдат установени. Това обаче може да отнеме време. По информация на българските власти движението са отклонява през Радомир. до приключване на процесуално-следствените действия. Едва ли обаче това ще стани в рамките на днешния ден.

 

На място на инцидента е и премиерът Стефан Янев. Пред медиите той изказа съболезнования на близките на загиналите.

 

"Надявам се, че от този трагичен инцидент ще изведем правилните поуки", посочи още Янев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4011 |21.11.2021 Герджиков обвини Рашков за съкрушителната си загуба срещу Радев. Връща се в университета . 1| 3591 |21.11.2021 Бойко Рашков: Трябва ни доказан ръководител. Нямаме време за експерименти! . 15| 5066 |19.11.2021 Рашков биел по Герджиков с акцията в СУ. Търговията с вот в Турция – „просто едни твърдения“, смята проф. Вълчев . 15| 3379 |19.11.2021 Стара Загора отново се опълчи на опита за турско влияние на изборите у нас /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads