Реклама / Ads
4| 2193 |29.07.2024 НОВИНИ

Продължава разследването на трагедията край Елин Пелин. Какво знаем?

.
Продължава разследването на трагедията в Елин Пелин, която отне живота на четирима души.
 

След като доц. Петър Шишков и дъщеря му Кристина издъхната в "Пирогов" с тежки наранявания и обгаряния, в неделя екипите откриха още две тела на мястото на изгорелите складове. Те са откарани за аутопсия и медицинска експертиза, която по всяка вероятност ще бъде готова днес.

Николова за откритите две тела след взрива край Елин Пелин: Бяха силно овъглени, едното е на мъж





От прокуратурата посочиха, че работят по всички възможни версии – от човешка небрежност до умишлено деяние.

 

От МВР посочиха, че по време на взрива в складовата база е имало шестима души. Тепърва ще се установяват всички факти и обстоятелства за хората и дейността им във фирмата.

 

Самоличността на жертвите ще бъде установена след ДНК анализ. „Там буквално всичко е разрушено. Аз видях с очите си, че там бетонови стени, дебели, са изхвърчали на 3-4 метра в слънчогледите”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

 

„Разпитани са около осем свидетели към настоящия момент. Разпитан е охранителят още вечерта след инцидента”, допълни още окръжния прокурор.

 

Разследващите ще проверяват както за човешка небрежност, така и за техническа неизправност и дефектно пиротехническо изделие. „Работим и по версия случайно деяние, както и разбира се ще проверим и версията за умишлено причинено деяние”, каза окръжният прокурор на София Наталия Николова.

 

Шестима души е имало в складовата база по време на взрива, сочат данните на МВР. „Тепърва ще се установяват, така, абсолютно всички факти и обстоятелства това кой какъв е бил, дали официално е работил във фирмата и ако не е работил във фирмата какво прави след работно време в тези складове”, посочи вътрешният министър.

 

Има още един очевидец на взрива, казват разследващите. По информация на NOVA, той бил помощник на доц. Петър Шишков. Вечерта на взрива бил нает да товари фойерверки от склада в бус. „Обстоятелствата са установени, но тъй като делото е в начален етап на разследване, не бихме искали да изнасяме конкретни подробности”, разкри и.ф. директор на Националната следствена служба.





При първия си разпит момчето разказало, че пожарът и експлозиите били паралелни. Първоначално се скрил в микробус, който обаче също се запалил. „Под оградата, както той сам казва, е успял да избяга. Спира някакъв автомобил , случаен, който го закарва до гарата. Оттам звъни на майка си и майка му идва и го взима. И тук, според мен безотговорност на родителите; това момче се прибира вкъщи и пуска телевизора”, разказа Калин Стоянов.

 

Момчето не е видяло точно как и откъде е започнал пожарът. „Той казва, че първо се чува взрив, който според него е започнал имено от началото, откъдето се влиза в складовата база, там където е офисът”, допълни вътрешният министър.

 

В късния следобед днес експлозиите продължиха да не позволяват разследващите да стигнат до точното място на взрива. Според Стоянов взривовете продължават, като на моменти са доста интензивни, а на моменти стихват.

 

Непокътнат остава складът с най-голямо количество пиротехнически изделия. „За зари и професионална, професионална пиротехника - за всичко се използва - при кинозаснемане, при сцени, при зарите, които виждате по Нова година”, каза Кирил Желева от Специализирания отряд за борба с тероризма.

 

Поне седмица ще отнеме огледът на взривените складове. По закон, разследването трябва да приключи за два месеца. При нужда може да бъде удължено още няколко пъти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2485 |29.07.2024 Ердоган намекна: Турция може да влезе в Израел . 0| 2437 |29.07.2024 Опасно горещо ще е в 21 области на страната . 6| 2490 |28.07.2024 Само за седмица: Предизборният щаб на Камала Харис набра 200 млн. долара . 17| 2576 |28.07.2024 Радев ще връчи третия мандат на "Има такъв народ" в понеделник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads