Реклама / Ads
3| 2323 |15.08.2024 НОВИНИ

Ооколо 496 тона фойерверки са гръмнали в Елин Пелин

.
Елин Пелин
"Към момента не изключваме нито една от възможните версии - нито случайно деяние, нито противоправни действия, нито небрежност​​​​​​​", каза окръжният прокурор Наталия Николова. Поне 496 т стока се е взривила в склада за пиротехника в Елин Пелин, разкриха днес прокурори и следователи, които работят по случая. Въпросното количество е било подготвена за износ стока, но е имало и още.
 

Следователите обаче не изключват и вероятността трагедията от 25 юли да е настъпила от самозапалване на стоката заради жегите. Тепърва с експертизи ще се търсят отговори на куп въпроси като например дали помещенията са отговаряли на нормативните изисквания за съхраняване на такава стока, за безопасните условия на труд, както и какво е било първо - пожарът или взривът.

 

В брифинга участваха окръжната прокурорка на София Наталия Николова, Ивелина Христова, която е и.ф. директор на националното следствие (НСлС), зам.-окръжният прокурор на ОП-София и един от наблюдаващите прокурори по делото Николай Попов, и следователят Иван Делчев, ръководител на разследващия екип от НСлС.

 

От думите на прокурор Николова се разбра, че основният оглед на мястото вече е приключил, като до момента са направени общо 8 огледа. Разпитани са над 30 свидетели и се работи много интензивно, увери тя. Изискана е и е приобщена към материалите по делото голяма документация от митниците, ГИТ, от КОС, община Елин Пелин, ДНСК, МО, фирма "Енигма", телефон 112.

"Към момента не изключваме нито една от възможните версии - нито случайно деяние, нито противоправни действия, нито небрежност", каза Николова.

 

Иззети и записи от охранителните камери в склада и е назначена техническа експертиза. Все още не е ясно дали има годни записи или са унищожени при взрива.

 

Водещият следовател Иван Делчев разказа, че това дело е единствено по рода си, тъй като досега инцидентите са се случвали във военни обекти.

 

При взривовете пострада и склад на "Фантастико", намиращ се в близост. По данни на магазина щетите са за над 3 млн. лв., каза Делчев.

През следващите 2 месеца разследващите ще проучват документация. Ще бъде търсено съдействие от няколко министерства и ДНСК. "Ако открием пропуски в нормативната уредба, ще сигнализираме", увериха магистратите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2361 |15.08.2024 В Русия осъдиха на затвор 11 души от движението "Съветски граждани", които твърдят, че СССР не е спирал да съществува 1 . 3| 2280 |15.08.2024 Зеленски: Украинските сили вече контролират изцяло руския град Суджа . 12| 7356 |15.08.2024 Има арестуван след акцията в имотите на Румен Гайтански-Вълка . 14| 4136 |15.08.2024 Украинските части плениха рекорден брой руски войници, повечето се предават доброволно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads