Реклама / Ads
4| 4526 |12.05.2017 НОВИНИ

Трайчо Трайков: Чудни неща стават в българската политика

.
Трайчо Трайков
Чудни неща стават в българската политика, каза Трайчо Трайков по bTV, коментирайки новия Министерски съвет.
 

„Смятам, че правителството, излъчено в резултат на много скорошни избори, има всяко основание да покаже какво може, затова преждевременни коментари ще са излишни. Въпреки че няма как да не кажем, че чудни неща стават в българската политика, например номинациите за министри на коалиционния партньор“, каза гостът.  Той даде пример с министъра на икономиката Емил Караниколов, който доскоро беше шеф на Агенцията по приватизация.

 

Според Трайков забраната за приватизация на държавни акции и дялове е отекнала изненадващо, но „първо, няма какво толкова да се приватизира повече. Второ, вратата не е затворена, защото с предложение на Министерския съвет Народното събрание може да решава да се продава каквото и да е. Трето, само преди 2 – 3 месеца се продаваха обособени части от предприятия в забранителния списък – под предлога, че можело, защото били обособени“. Според него сега не се променя нищо.

 

На въпрос дали това решение означава, че държавата ще инвестира в неприватизираните предприятия, той посочи, че активите, които още са държавни, „може да се разделят в три категории – такива, които вероятно биха намерили частен инвеститорски интерес, но държавата предпочита да не ги продава, защото са от стратегическо значение. Други, които, ако в тях се вложат средства и се развият компетентно, може също да бъдат атрактивни, но в момента не са – такива има много малко и е съмнително, че държавата може да свърши добре тази работа. Третата група са акции, често миноритарни дялове от вече приватизирани компании, към които няма абсолютно никакъв интерес. Мисля, че на това решение се отдава прекалено голямо значение, каквото то няма, и вероятно се цели пропаганден ефект“.

 

За становището на България по предложенията на „Газпром“ Трайков коментира, че „в крайна сметка стана хубаво нещо – българското правителство внесе позиция, при това почти публична – бяха обявени основните моменти от нея, макар да не беше публикувана, а това е важно, защото в такъв тип документи е важна всяка дума“.

 

България каза, че предложенията са в правилна посока, но искаме допълнително уточняване, гаранции, което е някаква средна позиция, но изпуска главното – затваряме си сами пътя към търсене на надплатените 3 млрд. лв. в последните 10 години. Именно претенциите към тези пари, ако се включат като допълнителна отстъпка, можеха да доведат до истинско намаление на цените, смята Трайков.

 

За оставките в Движение „България на гражданите“ Трайков коментира: „Сега е подходящ момент всеки да излезе на чисто за себе си. Смятам, че извън властта, без близка перспектива за избори доста хора ще преценят опциите пред себе си“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6251 |03.05.2017 Трайчо Трайков призова за компенсации от „Газпром“ за надплатени суми . 7| 5483 |25.04.2017 Трайков: От 2005 г. сме надплатили 5 млрд. лв. за газ . 5| 3614 |21.04.2017 Трайков: Ясните изисквания - ключ към преговорите с ”Газпром” . 18| 6920 |09.04.2017 Трайчо Трайков: Държавата може да глоби ”Лукойл” с 600 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads