Реклама / Ads
12| 6501 |25.02.2013 НОВИНИ

Трайков: Гневът умишлено се насочва към ЕРП-тата

.
Бившият енергиен министър Трайчо Трайков
Гневът на българите умишлено се тласка към ЕРП-тата, но си струва да се направи преглед на сметките за ток назад по веригата, за да се види дали има резерв за намаляване на цените.
 

Това коментира пред Дарик бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Според него евентуалното сваляне на цените на електроенергията с 8 процента няма да подобри значително живота на българите, но може да се окаже удар за предприятията, които в момента се снабдяват на свободния пазар с енергия от АЕЦ „Козлодуй".

Струва си навсякъде по веригата да се направи още веднъж опит и ако наистина има резерв за понижаване на цената с 8 на сто, нека го направят, каза Трайков.

По повод на тезите, че осемте процента понижение могат да се постигнат чрез вкарване на цялата произведена енергия от АЕЦ "Козлодуй" в микса за регулирания пазар, Трайков обясни, че така наистина ще намалее цената за домакинствата, но пък ще поскъпне токът за индустриалните потребители, които сега се снабдяват с енергия от АЕЦ "Козлодуй" от свободния пазар.

Следователно те ще произвеждат по-скъпи стоки и услуги и съответно ще им се наложи да съкратят хора, а някой дори ще се наложи да фалират, обясни бившият енергиен министър. Трайков коментира, че дори цената на тока да падне с 8 на сто това няма да реши генералния проблем на хората, защото едва ли за тях ще стане по-лесно да си платят сметката, ако тя е едва с няколко процента по-ниска.

Трайков изтъкна, че двата основни фактора за по-високи доходи са структурата на икономиката и качеството на работата на институциите. Недвусмислено доказана е връзката между качеството на работата на институциите в една страна и богатството на обществото, подчерта той.

„По-големият проблем е, че България е страна на монополите и не само там, където наричаме монополите естествени монополи. Пазарът на горива трябва да е свободен пазар, а не е. Комисията за защита на конкуренцията лавира в заключенията си според това как са й намигнали отгоре. Това е големият проблем в качеството на работата на институциите", смята Трайчо Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5972 |28.01.2013 Тр. Трайков: И гений да си, ще се объркаш с въпроса на референдума . 9| 6338 |24.01.2013 Трайчо Трайков: 10 млрд. евро е вярната цена за "Белене" . 24| 8279 |13.10.2012 Александър Томов: Кабинетът "Станишев" фалира “Кремиковци” умишлено . 14| 6623 |11.10.2012 Тр. Трайков: Не в катарските пясъци, а в сибирските ледове е заровена оставката ми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads