Реклама / Ads
42| 5621 |01.03.2011 НОВИНИ

Тр. Трайков: Залагаме акциите на “Белене”, докато изплатим заема

.
Тр. Трайков
Стоичков вече кара добре ски, макар и по-бавно, говори хубави неща за България, казва министърът.

Цените на петрола винаги реагират на събития, които създават нестабилност в световен мащаб, казва икономическият министър Тр. Трайков в интервю за 24 часа. Арабските революции са точно такива. Страните производителки много добре знаят, че нямат интерес от дългосрочно повишаване на цените. Това, от една страна, намалява потреблението, от друга, създава лошо отношение към тях и винаги в такива ситуации стимулира алтернативни технологии като електромобилите например. Затова производителите имат някакъв ценови пояс, който е под 100 долара. Сигурен съм, че цените ще направят усилия да се върнат назад.

Всички казват - цените са ниски
, но не са по джоба на българина. Важно е изпреварващо да нарастват доходите чрез повишена производителност и фокусиране върху висока добавена стойност. Колкото за електроразпределителните дружества - като строиш подстанции, сменяш мрежи, ще получите качество на международно ниво. А това струва пари. При тях нещата не са розови. ЕВН взема кредит, Е.он ще увеличава капитала на дружеството. От компанията майка ни питат: при увеличаване на капитала държавата ще увеличи ли своя?

Това, което сме постигнали досега в преговорите за Белене и което не е малко, е концепция за схемата за финансиране. Руската страна заявява, че една структура (компанията за "Белене" - бел. ред.), в която България има 51%, след приспадане на вече платеното ще бъде дофинансирана с техен заем при много добра лихва. Акциите ще бъдат заложени, но ще са наши и те ще вземат дивидент от тях, докато се изплати заемът. Това за мен е добро, защото, като държим 51%, имаме контрол, нищо, че акциите са заложени. И идва въпросът за цената. Ако тя е прекалено висока, нищо, че имаш 51%, можеш да ги плащаш безкрайно, казва министърът за 24 часа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5186 |26.02.2011 Тр. Трайков: Днес най-важна е икономиката . 1| 5200 |23.02.2011 СО обяви за продан акциите си в Общинска банка . 15| 5471 |09.02.2011 Трайков: Играта за "Белене" загрубя . 17| 5846 |04.02.2011 Тр. Трайков: Държавата си връща заграбената й собственост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads