Реклама / Ads
62| 8272 |25.01.2012 НОВИНИ

Трактора бил посредник между Първанов и Филчев

.
Бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов, който днес се яви като свидетел по делото Октопод разкри, че години наред Алексей Петров – Трактора е бил свързващото звено между бившия президент Георги Първанов и екс главния прокурор Никола Филчев.
 

 

В сряда сутринта бе започна първото за тази година даседание на съдебния състав по делото "Октопод". Главният обвиняем Алексей Петров този път се появи сам (на 12 декември 2011 г. бе в обкръжението на 12 гардове) и раздаваше дълго тренирани усмивки. Получи се смешна ситуация, защото Трактора се усмихваше и на участници и обвиняеми по други дела, явно взимайки ги за журналисти.
По време на разпита, който продължи повече от  час и половина, шефът констраразузнаването обясни, че от времето на познанството си с Алексей Петров до момента отношенията им са сложни, но не и враждебни.


Припомняме, именно по времето на Атанасов Алексей Петров е назначен за офицер под прикритие в Национална служба „Сигурност".

По думите на Атанасов той е получил информация за Алексей Петров покрай делата, които са водени срещу генерала за периода 2002 г. - 2007 г. Тогава Атанасов събрал данни за личното обкръжение на тогавашния главен прокурор Никола Филчев и установил, че Алексей Петрови имал лични контакти с Филчев.

На днешното заседание Атанасов призна, че 7 години е бил подложен „на отвратителен тормоз" от страна на Филчев и прокурори от неговото обкръжение. Въпросните прокурори дори са го заплашвали с арест.

По време на разпита Атанасов поясни, че той знае за съществуващи връзки по онова време между довчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев, които връзки са протичали чрез Алексей Петров.

Атанасов коментира и статия във вестник Галерия от дек. 2009 г. със заглавие „Атанасов поръча прокурора Колев" (убитият през декември 2002 година военен прокурор, б.р.).


Атанасов поясни, че е прочел тази статия, но по думите му съдържанието й не кореспондира със заглавието. Става въпрос за една политическа битка и заради това не съм си търсел правата в съда, поясни Атанасов.
 
Днешното заседание започна със скандал, след като двама от подсъдимите - Янко Попов и Цеко Йорданов, поискаха да бъде направен отвод на прокурора Светлозар Костов.

 

Самият Попов обясни пред съдиите, че с държавния обвинител се познават от 1985, тъй като са учили в един ВУЗ. Освен това по думите му, прокурор Костов неколкократно се е опитвал да му въздейства, да даде едни или други показания.

Янко Попов каза още, че след като му е повдигнато обвинението през февруари миналата година, той е бил викан в Национална Следствена служба и отново му епредлагана „сделката " за неговите показания. „Аз бях призован за разпит в националното следствие с посредничеството на защитената свидетелка Каилидска." Тя влезе заедно с охраната си и ме попита: „Ти към нас ли си или към другите?".


На този въпрос Янко Попов отговори, че той не е правил нищо нередно и, че няма за какво да се договаря с тях.

От своя страна прокурор Костов отрече да е присъствал на подобна среща и определи искането за отвод като неоснователно и като опит да се отстрани "неудобният" прокурор.

 

Той призна, че с Янко Попов за завършили един ВУЗ, но не помни да са се познавали тогава. Освен това призова съдебният състав да види протокола и да изясни от кого е разпитван 3- 4 пъти обвиняемият.

На днешните заседания се явиха всички обвиняеми, дойде и бившият главен прокурор- Никола Филчев, в качеството му на свидетел. Оказа се обаче, че е станала грешка и той е трябвало да бъде призован за утрешното заседание. Филчев не беше „очарован" от тази грешка и демонстративно напусна залата. Пред журналистите той отказа коментар на случилото си, но ги попита в свой стил дали са ходили на ски. Юристи обаче заподозряха в "грешката" трик на защитата на Трактора, която е искала да избегне среща между Филчев и Едвин Сугарев, който е призован да свидетелства в четвъртък. Номерът обаче не успя.


В съдебна зала се явиха и останалите призовани за днешното заседание, сред които: Петко Сертов, Иван Драшков, Емануил Йорданов, Аврам Иванов и Атанас Атанасов.

 

Два часа след началния час на заседанието, съдия Ченалова определи изказванията за отвод на прокурор Костов като неоснователни и необосновани, и ги остави без уважение.


Това дело ще нанесе сериозен удар върху репутацията на страната и националната сигурност, ще засегне и партньорството. Заседание като днешното ще доведе до унижение за България. Това заяви бившият служител на ДАНС Алексей Петров, главен обвиняем по делото „Октопод", което започна в Софийски градски съд.

 

"В известна степен съжалявам Алексей Петров. Наричат го глава на "Октопода", но той няма нито капацитет, нито качества за такъв. Главата я знаем и тя доскоро бе най-високо в държавата. Петров е само едно от пипалата на "Октопода" и е много интересно да се разбере, защо главата къса едно от пипалата си". Това заяви пред Фрог нюз Пламен Николов, който също е свидетел по делото. Той, заедно със социолога Илия Божинов бе сред първите, които публично заявиха, че президентът Георги Първанов (вече бивш) е свързан с Трактора още от времето, когато е бил председател на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 5749 |24.01.2012 Цветанов: Искат оставката ми партии, прикривали Сумиста и Трактора . 18| 6255 |22.01.2012 Първанов vs Станишев - датата е 4 февруари . 22| 6637 |22.01.2012 Надявам се никой да не напътства новия президент, сбогува се Първанов . 28| 6312 |22.01.2012 Д. Стоянов между 2 Капки: Доброволно няма да напусна Атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads