Реклама / Ads
10| 4068 |15.04.2020 НОВИНИ

Тръмп: СЗО се провали. Наредих да спрем парите

.
Доналд Тръмп спира парите на Световната здравна организация. Причината - агенцията на ООН се провалила в борбата си с COVID-19.
 

До ескалацията се стигна само по-малко от седмица след задочни словесни престрелки и заплахи от страна на американския държавен глава. Миналата седмица Тръмп обвини СЗО в пристрастност и фаворизиране на Китай, като визираше критиките на организацията към самия него. Според агенцията президентът е допуснал редица грешки в стъпките за борба с COVID-19.

 

“Нареждам на администрацията да спре финансирането докато не се установи каква роля играе СЗО в лошото управление на пандемията”, заяви по време на пресконференция в Белия дом Тръмп. Той обвини организацията в “прикриване” на данни за коронавируса и заяви, че СЗО трябва да поеме отговорност за действията си.

 

Все още няма официална позиция на агенцията към ООН. енералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви вчера, че сега не е моментът да се съкращават ресурсите на СЗО. По думите му нациите трябва да се обединят и да са солидарни, за да може вирусът да бъде спрян.

 

Тръмп подчерта, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО, в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай. Американският държавен глава бе категоричен - страната му е главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.

 

“СЗО не успя да изпълни задачата си - не намери здравни експерти, които да изпрати в

СЗО е създадена през 1848 година. Нейното седалище се намира в Женева, Швейцария. В агенцията членуват 194 държави. Финансира се от доброволни дарения.

 

САЩ е предоставила 15% от бюджета на организацията за периода 2018-2019 година. Вторият най-голям “спонсор” на СЗО е Великобритания.

 

Действията на Тръмп бяха широко критикувани от политическите фигури в други държави. Външният министър на Германия заяви, че в тези времена от съществено значение е да се подсили и без това “недобре финансираната” агенция. По думите му това е най-добрата инвестиция, която една страна може да направи в момента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3857 |08.04.2020 СЗО към Тръмп: Не фаворизираме Китай. Не е моментът да се спират парите . 5| 4691 |07.04.2020 Тръмп: СЗО харесва повече Китай, а ние даваме повече пари . 3| 4164 |06.04.2020 Тръмп: Гответе се за ”ужасяващ” брой смъртни случаи . 1| 4541 |26.03.2020 Тръмп: Медиите искат да забавят икономиката и да ми попречат да спечеля изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads