Реклама / Ads
0| 2148 |02.09.2024 НОВИНИ

Тръмп увери, че не се стреми да бъде враг с Иран, но няма да позволи на страната да притежава ядрено оръжие

.
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Бившият стопнанин на Белия дом и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп заяви, че не се стреми да бъде враг с Иран, но няма да позволи на страната да притежава ядрено оръжие.
 

В интервю за Fox News в неделя Тръмп алармира, че ако Иран се сдобие с ядрени оръжия, "Израел няма да го има".

 

Тръмп и други водещи републиканци отправиха остри критики към администрацията на настоящия държавен глава Джо Байдън, че е твърде умерена към Иран, позволявайки му да заобиколи икономическите санкции на САЩ. Според тях тази снизходителност е позволила на Техеран да въоръжи Хамас, улеснявайки атаката срещу Израел на 7 октомври.

 





Тръмп се оттегли от ядреното споразумение JCPOA от 2015 г., което ограничи ядрената програма на Иран, наричайки го "лоша сделка", която не успя да се справи с програмата за балистични ракети на Иран и злонамерените дейности в Близкия изток. Когато подписа заповедта за оттегляне през май 2018 г., Тръмп отново наложи санкции върху износа на петрол и международното банкиране.

 

В неделя експрезидентът повтори критиките си, твърдейки, че преди четири години Иран е бил финансово ограничен, за да подкрепи терористичните организации или да атакува Израел. По думите му Иран сега има 300 милиарда долара, цифра далеч над това, което е правдоподобно въз основа на наличните данни, въпреки че Техеран наистина е увеличил продажбите си на петрол през последните три години.

 

По време на президентството на Тръмп Иран продаваше само 300 000 барела петрол на ден, генерирайки много по-малко приходи от необходимите за внос на основни стоки. Откакто Байдън зае президентския пост, износът на петрол от Иран непрекъснато се увеличава, достигайки около 1,5 милиона барела на ден, генерирайки приблизително 30 милиарда долара годишно - далеч от 300 милиарда долара, за които Тръмп твърди.





Въпреки това Тръмп заяви: "Хората не можеха да купуват петрол от тях. Не им позволих". Докато Китай остава основният клиент на петрол за Иран, администрацията на Байдън се бори да попречи на Пекин да наруши санкциите. Приходите от тези продажби на петрол не са направили Иран богат, но са предоставили на ислямското правителство повече финансова гъвкавост. Освен това администрацията на Байдън разреши миналата година да бъдат деблокирани 16 милиарда долара от замразените средства на Иран в Южна Корея и Ирак.

 

Тръмп твърди: "Не искам да бъда враг с Иран. Бих искал да се разбирам с тях, но те не могат да имат ядрено оръжие. Просто не можете да им позволите да имат ядрено оръжие. Но Ще кажа следното: ако те имат ядрено оръжие, Израел го няма." Той също така каза през юни, че не търси вражда с Иран.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2147 |02.09.2024 Започна ремонтът на моста към бул. "България". Обещанието е движението да бъде възстановено още този месец . 2| 2143 |02.09.2024 Българските банки имат все по-голяма печалба . 1| 21236 |02.09.2024 Брокер: Цената на апартамент над 120 квадрата в добра градска зона, след довършване и обзавеждане, гони 1 млн. лв. . 0| 2159 |02.09.2024 Закопчаха 4-ма българи на остров Санторини, измамили възръстна албанка с 98 хил. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads