Реклама / Ads
28| 3820 |26.01.2022 НОВИНИ

”Тренд”: Расте доверието към управляващи, президент, парламент дори

.
Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположната позиция. Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година, сочи проучаване на ”Тренд”.
 

Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи – около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.


През втората половина на 2021 г. президентът Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните стигнаха до 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.


Правителството все още се ползва с "тефлоново покритие", т. е. в първите си стъпки доверието към него остава високо. Предизвикателството пред управлението са ще са високите цени. Това отбеляза пред Нова тв Димитър Ганев от "Тренд" в коментар на данни на агенцията от актуално национално представително проучване.


„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26,4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остава близко до изборния си резултат с 22,3%. БСП и ДПС са със сходни проценти - съответно с 11,5% и 10,9%. Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8,1%, а шеста е „Демократична България“ с 6,8%.


При "Възраждане" има лек ръст в сравнение с изборния резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5,9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1,9% и ВМРО с 1,1%. Това сочат данните от проучването, което е проведено между 12 и 19 януари т. г., сред 1004 респонденти, по поръчка на "24 часа".


През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните стигнаха до 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.


Високите цени (44 процентни пункта) са най-големият проблем в момента. Така отговарят анкетираните на отворен въпрос. Този отговор се среща три пъти повече в сравнение с посочения на второ място голям проблем - пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта). На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта. По-надолу продължават да доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

 

На въпрос с предварително зададени опции за това кой е първият проблем, с чиито решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

 

Половината от участниците в изследването на "Тренд" заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10% е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4078 |19.01.2022 Шеф Манчев предупреждава политиците: Доверието се губи бързо, когато не правиш нищо . 9| 2899 |18.01.2022 Министър Лорер: Целта ни е 5% икономически растеж . 4| 2950 |18.01.2022 Расте броят на заетите интензивни легла в Северен Централен район . 5| 2913 |15.01.2022 Богдан Милчев: Расте броят на жертвите на пътя, има пряка връзка с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads