Реклама / Ads

7| 4563 |03.11.2020 НОВИНИ

”Тренд”: Само 16% от българите са запознати какво е „Зелената сделка“

.
По-голямата част от българите не са запознати със „Зелената сделка“ на ЕС. Само 16% от всички анкетирани са заявили, че са запознати нея. Те са предимно с висше образование, от бизнеса или заемат мениджърски позиции

 Това показва проучване на агенция Тренд, което беше представено по време на онлайн конференция, съобщав БГНЕС. Допиването е направено сред 1006 пълнолетни през август.

 

Атомната енергетика има място в „Зелената сделка“ на ЕС наред с вятърната, слънчевата и енергията от вода, казват 44% от запитаните. Близо другата половина нямат отговор, а само 11 на сто смятат, че атомната енергия няма място в нисковъглеродния енергиен микс, уточни при представянето Евелина Славкова от социологическата агенция, която представи изследването.

 

58% от анкетираните са заявили, че трябва да се развива атомната енергетика с АЕЦ “Белене“, 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй или пък чрез други по-малки мощности.

 

Обществото е неинформирано по отношение на „Зелената сделка“ на ЕС и изкривено съзнание заради някои експерти по отношение на тясно специализираните теми, свързани със строежа на АЕЦ „Белене“, коментира председателят на „Булатом“ Богомил Манчев

 

Изпълнителният секретар на сдружението Станислав Георгиев съобщи, че са подготвени 2 меморандума – единият до българските институции, а другият до Европейската комисия.

 

Социологическото проучване категорично показва, че темата има нужда от широка информационна кампания на национално ниво, която би могла да се осъществи единствено с подкрепата на държавата, се казва в документа.

 

От „Булатом“ настояват държавата да предприеме по-ясни и категорични стъпки пред ЕС с цел включването на атомната енергетика в „Зелената сделка“ като се предвиди финансова подкрепа за развитието на ядрени мощности наред с ВЕИ.

 

Настоява се още в Стратегията за развитие на държава да се включи реализирането на ядрените блокове в АЕЦ „Белене“ и АЕЦ „Козлодуй“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 4049 |03.11.2020 ”Галъп интернешънъл”: Над половината от българите още смятат коронавируса просто за силен грип . 27| 7511 |03.11.2020 Проучване на Фрог: Линейките по света не закъсняват. 28 часа се чака само в България . 16| 6522 |02.11.2020 Николай Слатински: Балонът на нарцисизма, на егото, на самохвалството и търчи-лъжите се спука . 5| 4855 |02.11.2020 Българите в Белгия: На 1-ви ноември повече от всякога ни е срам от Борисов и Гешев /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ