Реклама / Ads
5| 5304 |02.11.2020 НОВИНИ

Българите в Белгия: На 1-ви ноември повече от всякога ни е срам от Борисов и Гешев /видео/

.
На 1- ви ноември, българи в Белгия отбелязаха Деня на народните будители и отново протестираха срещу управлението на България. „Не можем да наредим имената на Бойко Борисов и Иван Гешев до тези на достойните народни будители, които почитаме днес. В Деня на народните будители повече от всякога ни е срам от тях“, заявиха протестиращите ни сънародници.
 

Демонстрантите сравниха приспиването на свободния български дух в последните години, наложено от управляващите, с приспиването в следствие на комунистическия режим.

 

Сънародниците ни бяха категорични, че гражданското общество в България вече е будно. „Нашият протест е в сърцата ни и ние доказахме, че този път няма да позволим на никой да ни приспи“, споделиха в изказванията си демонстрантите.

 

По време на протеста беше представена и поредната протестна инициатива на организаторите на протестите в Брюксел. По думите им целта на #NeMeMinavaiS200 е с обективни факти и аргументи да бъде опровергавана невярна или подвеждаща информация, споделяна в публичното пространство от управляващи, близки до властта или други обществени или политически фигури.  „Свидетели сме ежедневно на дезинформация и фалшиви новини, с една единствена цел - манипулация и заблуда на българското общество“, казаха протестиращите и заявиха, че те ще се противопоставят на това. Рубриката, която българите в Белгия водят, може да бъде проследена на тяхната Фейсбук страницата Брюксел за България – Brussels Stands for Bulgaria. По време на протеста те дадоха и конкретни примери за дезинформацията относно предложените законодателни поправки по отношение на споделеното пътуване, както и около аферата КТБ.

 

Сънародниците ни в Белгия призоваха за осъществяване на активен граждански контрол и търсене на отговорност от управляващите за гарантирането на честни и свободни избори, особено в условията на пандемия и при липсата на воля за въвеждане на дистанционно гласуване.

 

Протестиращите в Белгия ще се включат и в организирания по-късно днес общ виртуален протест на българи в чужбина под надслов „Будни Заедно“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4403 |01.11.2020 КЕВР реши: Вдига се цената на природния газ през ноември . 8| 3969 |01.11.2020 КЕВР решава с колко да поскъпне цената на природния газ за ноември . 12| 5930 |29.10.2020 Българите в чужбина се събират на общ протест в Деня на будителите . 3| 4296 |26.10.2020 Протестите на българите в Брюксел не стихват /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads