Петък, 20 Октомври 2017, 11:53
Frognews
2| 3838 |20.05.2016

Три жалби срещу бившия кмет на Каварна Цонко Цонев

.
Цонко Цонев
Три жалби срещу бившия кмет на Каварна Цонко Цонев са подадени в прокуратурата от председателя на Общинския съвет Красимир Кръстев. Единият сигнал е във връзка с жалба от 2011 година пред Върховна касационна прокуратура от страна на Общинския съвет. До 2016 г. отговор не е получен.
В тази връзка през януари тази година местният парламент е взел решение, с което да подаде отново същия сигнал, който касае злоупотреби с отстъпено право на строеж и продажбата на общинска собственост, пише ТОПновини.

Ставало въпрос  за това, че около голф игрището е дадено отстъпено право на строеж за около 50 декара на различни лица за около 400 000 лева. Била излята бетонна плоча и по този начин осъществено строителното право, след което същия терен бил продаден за десет пъти по-висока цена или 4,5 млн. лева.

Вторият сигнал е във връзка с Пречиствателната станция на Каварна. Тя е трябвало да бъде отдадена за опериране на стойност 82 000 лева годишно. Това обаче е сторено, без да се проведе обществена поръчка. Тя е отдадена на общинското търговско дружество „Бизоне“, което е нарушение за Закона за  обществените поръчки.  
Третият сигнал срещу бившия кмет е във връзка с продажбата на парцели в района на нос Чиракман, които са на площ от 7,5 декара. През 80-те години на миналия век тези терени са отдавани от държавата. Те са били собственост на „Геозащита“ и са предоставени за стопанисване и управление на Община Каварна.

През септември 2013 г. има предложение от кмета Цонко Цонев до Общинския съвет да бъдат продадени въпросните над 7 декара на дружеството „Бляк Сий Шелс“, като идеята е българо-ирландското дружество да построи фабрика за консервиране на миди. Общинският съвет е поискал от кмета да представи акт за общинска собственост. В сигнала се твърди, че Цонев е заблудил Общинския съвет, като е посочил идентификационни номера на съвсем различни парцели. Спестил и информацията, че въпросните 7,5 декара са публична, а не частна общинска собственост. Въведен от кмета в заблуда, Общинският съвет е гласувал и са били продадени въпросните терени. Така публична общинска собственост е била продадена като частна. Сега собствениците на фабриката „Бляк Сий Шелс“ имали намерение да съдят Община Каварна за пропуснати ползи, тъй като бизнеспроектът им се е провалил.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бизнесмен за болничните: Половината са фалшиви, взимат ги по празници и за прибиране на реколтата 0| 140 |20.10.2017 . Строги мерки за сигурност за дербито между Левски и ЦСКА 0| 145 |20.10.2017 . Заедно с Гърция правим Балканска група в ЕС 0| 247 |20.10.2017 . Вижте къде ще спира токът 0| 267 |20.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах